Odata cu venirea verii incepe goana dupa cea mai buna oferta pentru petrecerea concediului. O alternativa la sejururile in statiunile de pe litoral, de la munte sau din strainatate o constituie cele la pensiunile turistice. Se asteapta o crestere cu 30% a numarului de turisti fata de anul trecut.

Oferta ANTREC este bogata si in acest an. Pentru perioada verii exista programe atit pentru zonele montane, cit si pentru litoral. Preturile variaza de la zona la zona, insa se poate petrece o saptamina intr-o pensiune cu mai putin de patru milioane de lei.

Optional, pe linga traditionalele drumetii si vizite la obiective turistice s-au adaugat la oferte si diverse activitati, precum participarea la exploatarea si prelucrarea lemnului, la muncile cimpului sau la activitati gospodaresti. Asteptarile sint mari. "Daca vremea va fi buna, anticipam o crestere cu 30% a numarului de turisti fata de anul trecut", spune Maria Stoian, presedintele ANTREC.

Agricultura si taiat de lemne

Exista si programe pentru persoanele care vor sa guste din plin farmecul vietii la tara. Astfel, un sejur in Maramures, la Botiza, care include sase nopti de cazare cu pensiune completa si posibilitatea de a participa la activitati optionale precum muncile cimpului costa 4.040.000 de lei. Turistii vor invata sa coseasca si sa dea cu grebla. Orele de instruire sint incluse in pret.

Acelasi pret, in aceleasi conditii, este perceput pentru un sejur la Poienile Izei, in care pe linga cunoasterea traditiilor si artizanatului din zona este inclusa si urmarirea activitatilor gospodaresti. Cei care vor ceva mai dur pot merge in localitatea Sant din Bistrita Nasaud unde pe linga drumetii si vizita la o stina pot vedea cum se fac exploatarea si prelucrarea lemnului.

Sejur cu ursi

Cei care nu mai doresc sa mearga in concediu in statiuni au si alte variante. Astfel, in Suceava, cu 110 euro se poate cumpara un sejur cu sase nopti de cazare la pensiuni din reteaua ANTREC, mic-dejun si cinci cine. Pe linga acestea se mai asigura o cina la foc de tabara si dejunuri la iarba verde. In zona Bran, cazarea pentru o persoana intr-o pensiune de doua margarete este de 10 euro/persoana/zi, la una de trei margarete - 15 euro, la patru margarete ajunge la 20 de euro, iar la cinci margarete costa 30 de euro. Pentru pensiune completa se vor mai plati zilnic 12 euro. De asemenea, se vor organiza drumetii, vizite la diverse obiective din zona, precum si o excursie la rezervatia Parcul National Piatra Craiului, unde turistii vor putea urmari pe viu comportamentul ursilor.

Bani din cetatile sasilor

Pensiunile din judetul Sibiu sint din ce in ce mai aglomerate. Principala atractie sint cetatile sasesti si obiectivele turistice din municipiul Sibiu. Cazarea se poate face intr-o pensiune de doua stele, iar un sejur cu demipensiune costa 1.680.000 de lei de persoana.

Unul dintre programele lansate de ANTREC Sibiu propune cazarea in localitatea Gura Raului. Se pot vizita biserica "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril" supranumita si "Catedrala Marginimii", biserica "Cuvioasa Parascheva", monument istoric ridicat la inceputul secolului al XIII-lea si muzeul etnografic. Tot aici se pot vedea instalatii traditionale din Marginimea Sibiului care inca functioneaza: piua de haine si presa de ulei.

O alternativa o constituie un tur al municipiului Sibiu. Aici se pot vizita obiectivele turistice din centrul vechi, printre care Turnul Olarilor, Turnul Archebuzierilor, Turnul Pielarilor, Turnul Sfatului, muzeul Bruckenthal, Biserica Evanghelica, Catedrala Ortodoxa sau muzeul in aer liber Astra. Seara se va servi o cina traditionala la pensiune.

La o distanta de 60 de kilometri se afla cetatea medievala de la Biertan, unde poate fi admirata colectia de covoare orientale vechi. La intoarcere se pot vizita aproape in fiecare sat vechile cetati sasesti care dateaza din secolele al XII-lea si al XIII-lea

Pensiuni pe litoral

Pe litoral functioneaza pensiuni din reteaua ANTREC in 2 Mai, Eforie Nord, Mangalia, Costinesti si Mamaia Nord. Cele mai accesibile preturi sint in 2 Mai, Costinesti si Eforie Nord. In perioada de virf, intr-o pensiune de doua margarete, tarifele ajung la 300.000-485.000 de lei pentru o persoana pe noapte, in vreme ce pentru cele clasificate la trei margarete se practica preturi de la 550.000 de lei de persoana pe noapte, cu mic-dejun inclus, la 650.000 de lei, numai cazare. In Mamaia Nord si Mangalia exista numai pensiuni de trei margarete. In Mamaia, o noapte de cazare costa intre 30 si 50 de euro, in vreme ce in Mangalia pretul ajunge la 650.000-700.000 de lei de persoana. Conform Florentinei Dospinescu, presedintele ANTREC Litoral, tarifele variaza in functie de dotarile de care dispune pensiunea si de distanta fata de plaja.

Sejurul in Delta, mai scump

Cererile pentru Delta Dunarii sint numeroase, chiar daca o vacanta aici costa mai mult decit in celelalte regiuni ale tarii. Turistii sint atrasi de salbaticia locului, dar si de posibilitatea de a pescui. O vacanta de trei zile in Delta Dunarii costa 95 de euro de persoana. In pret sint incluse cazarea la o pensiune de trei margarete cu pensiune completa, excursie cu barca cu motor, plimbari cu caiacele sau lotcile, precum si partide de pescuit.

Astfel, dupa sosirea in localitatea Crisan turistilor li se va oferi posibilitatea unei plimbari pe lacurile Zapatna si Kapcicova. Apoi, in ziua urmatoare li se va organiza o excursie pe traseul canal Dunarea Veche, canal Bogdaproste, lac Bogdaproste, Trei Iezere, Cazanele, Sat Mila 23, Canal Dunarea Veche. Ei vor vizita si un adapost de pescari si vor participa la picnic pe unul dintre malurile Canalului Eracle. Nici amatorii de voie buna nu sint uitati. Ei pot petrece la focul de tabara impreuna cu lautarii localnici la o frigaruie de peste si o palinca. Programul se organizeaza numai pentru grupuri de patru persoane.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.