Social 2 Iunie 2009 02:53
Intr-un reportaj publicat in The Independent, Tessa Dunlop observa cum s-a schimbat Romania si ce a mai ramas aici din trecutul comunist. Ea povesteste insa pentru cotidianul.ro ca iubeste tara noastra si planuieste sa stea mai mult aici.
Tonele de asfalt, beton si marmura reprezinta mostenirea arhitectonica ceausista pe care Bucurestiul trebuie s-o poarte in spate ca pe o povara, descrie jurnalista britanica Tessa Dunlop arhitectura capitalei Romaniei, intr-un reportaj publicat in “The Independent”.

Desi Bucurestiul se regenereaza continuu, bunul-gust mai are de asteptat, mai subliniaza jurnalista. Dunlop marturiseste ca fantanile fara apa de pe Bulevardul Unirii si Monumentul Eroilor Revolutiei, supranumit “Cartoful tras in teapa” sau “Maslina din scobitoare”, nu i-au produs o impresie chiar placuta.

“Iubesc Romania, insa exista multe aspecte frustrante legate de ea”, explica jurnalista pentru cotidianul.ro, “planuiesc sa vin pentru sase luni in Romania, pentru a lucra la cartea autobiografica pe care o scriu”.

Ea are in plan o serie de articole: despre Delta Dunarii, despre Vlad Tepes si despre Bucurestiul “cool”.

“Deoarece Romania nu este privita drept o destinatie turistica importanta, este insa dificil sa publici articole despre aceasta tara in presa britanica”, se plange Dunlop.

Problema toaletelor din Casa Poporului si a consumatorilor pasivi

“Palatul Parlamentului reprezinta cea mai mare atractie turistica din Bucuresti si nu este promovata corespunzator. Eram cu niste prieteni din Newcastle si am reusit sa gasim cu greu intrarea, iar cand am intrat intr-un sfarsit a trebuit sa asteptam trei sferturi de ora pentru un ghid. N-am gasit nici o toaleta, n-am avut de unde sa ne cumparam cafele. Totul ar putea fi schimbat foarte usor. Spre exemplu, la Buckingham Palace te intampina o multime de zambete, e o agitatie continua, toata lumea e pregatita sa faca bani intr-o maniera onesta. La Palatul Parlamentului n-am avut pe ce sa-mi cheltuiesc banii. Mi s-a spus sa astept pana la jumatatea turului pentru a ma duce la toaleta.”

“In plus, se construieste haotic, hoteluri stralucitoare rasar peste noapte langa comori ridicate la inceputul secolului XX”, a mai adaugat Dunlop pentru cotidianul.ro.

De altfel, jurnalista are cateva critici si la adresa mentalitatii romanesti: “Una dintre consecintele comunismului a fost ca romanii nu actioneaza impreuna si accepta pasiv toate lucrurile rele care li se intampla. Tolerati ineficienta, coruptia, iar in calitate de consumatori nu sunteti destul de exigenti, in conditiile in care aveti acum o piata libera si sunteti membri UE. Spre exemplu, am cumparat in Iasi un alt dictionar decat cel care imi trebuia, iar cand i-am spus cumnatului meu ca aveam de gand sa ma intorc la librarie si sa-l schimb, mi-a raspuns ca nu voi putea face asta. Mi s-a permis totusi sa imi schimb dictionarul”.

Dunlop ofera si o explicatie pentru aceste defecte: “N-ati avut o cultura a consumerismului timp de 30-40 de ani, astfel ca nu aveti prea multe asteptari. In Anglia pretindem anumite standarde, onestitate si unele drepturi ale consumatorului. Din moment ce nu ati fost incurajati sa consumati, cum v-ati fi putut da seama peste noapte care va sunt drepturile de consumatori? Nu cred ca in Romania consumatorii sunt tratati asa cum ar trebui”, spune britanica pentru cotidianul.ro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.