Social 1 Iunie 2009 14:19
Agentia de Monitorizare a Presei condamna perchezitiile efectuate de procurorii DNA Arges la sediul unor redactii din Pitesti si considera ca acestea sunt de natura sa puna in pericol dreptul jurnalistilor la libertatea de exprimare si dreptul publicului la libera informare.

Pe 27 mai, procurorii DNA Pitesti, insotiti de politisti si mascati au perchezitionat redactiile cotidianului argesean Top si redactia televiziunii Arges TV, precum si tipografia cotidianului Top, de unde au ridicat sapte calculatoare, obiecte de lucru ale jurnalistilor si au sigilat serverul tipografiei. La momentul descinderii, procurorii nu au prezentat niciun motiv al acestei actiuni; ulterior pe site-ul DNA a aparut un comunicat in care se preciza ca “Perchezitiile s-au efectuat in conformitate cu disp. art. 100 - 111, avand drept scop strangerea unor probe privind savarsirea unor infractiuni in legatura cu infractiunile de coruptie prevazute in Capitolul 2, Sectiunea a IV-a din Legea nr. 78/2000”.

ActiveWatch (Agentia de Monitorizare a Presei) considera interventia procurorilor ca fiind disproportionata si intimidanta, atat prin masurile luate (confiscarea calculatoarelor), cat si prin prezenta mascatilor si a politistilor. Masura confiscarii instrumentelor de lucru ale jurnalistilor pe o perioada nedeterminata, insotita si de blocarea serverului tipografiei, pericliteaza activitatea editoriala a redactiilor respective, putand fi considerata un atentat la libertatea de exprimare a presei, dar si la dreptul cetatenilor la libera informare, transmite un comunicat de presa Active Watch.

Procurorii nu au prezentat motivatia perchezitiilor, singura explicatie fiind un comunicat secret al DNA ce nu face referire decat la faptele ce sunt cercetate. Aceasta lipsa de motivatie risca sa alimenteze suspiciunile cu privire la motivatia reala a acestor descinderi, mai ales daca este coroborata cu declaratiile redactorului sef al ziarului Top, Mihai Cotunas, care afirma ca procurorii au fost interesati de documentatia legata de acuzatiile de coruptie aduse de Cristian Boureanu presedintelui Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu.

ActiveWatch - AMP reproseaza procurorilor punerea in pericol a activitatii jurnalistice. De asemenea, conform art. 105, alin. 2 din Codul de Procedura Penala, „Organul judiciar este obligat sa se limiteze la ridicarea numai a obiectelor si inscrisurilor care au legatura cu fapta savarsita”. Or, in situatia data, ridicarea calculatoarelor tuturor redactorilor extinde notiunea de "legatura cu faptele" atat de mult, incat lasa de inteles ca pentru DNA orice are legatura cu orice si naste noi suspiciuni cu privire la un posibil abuz.

De asemnea, ActiveWatch informeaza procurorii de existenta unui document recent adoptat de comunitatea jurnalistica europeana, „Carta Europeana a Libertatii presei”.

Una din prevederile respectivului document vizeaza tocmai astfel de interventii ale organelor de ancheta: „Orice tip de perchezitii ale redactiilor sau altor sedii ale jurnalistilor, cat si supravegherea jurnalistilor sau interceptarea comunicatiilor acestora, cu scopul de a identifica sursele de informare sau de a viola secretul redactional sunt strict interzise”, transmite AMP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.