Social 21 Mai 2009 11:45
Coalitia "Opriti Codurile!" a reactionat ferm impotriva angajarii raspunderii Guvernului pentru coduri, prezentand motivele pentru care o astfel de masura nu raspunde cerintelor unei societati democratice.
Coalitia Opriti Codurile!, formata din organizatii ale societatii civile, s-a pronuntat ferm intr-un comunicat de presa impotriva anuntatei angajari a raspunderii Guvernului pentru adoptarea proiectelor de Coduri. ONG-urile considera ca o asemenea masura "subrezeste constructia institutionala a Romaniei".

Asumarea raspunderii Guvernului pe Coduri, 'gest de pura fudulie'

Unul dintre motive este ca acesta actiune a guvernantilor reprezinta metoda cea mai putin democratica de adoptare a unor proiecte de lege extrem de importante pentru fiecare cetatean al acestei tari. Si Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a recomandat inca din 24 martie 2009 ca „noile Coduri sa fie discutate in amanunt in societate si in cadrul profesiei”.

De asemenea, "proiectele de Cod Penal si Cod Civil rezultate ca urmare a activitatii Comisiei speciale difera de forma inaintata de Guvern. Ne aflam, deci, in fata unor texte noi, care apartin Parlamentului. Un Guvern care isi angajeaza raspunderea in fata Parlamentului pentru ceea ce a lucrat Parlamentul constituie o premiera care sfideaza orice regula a bunului simt juridic", scrie in comunicat.

Un alt motiv este ca angajarea raspunderii de catre Guvern priveaza principala institutie reprezentativa a statului, adica Parlamentul, de menirea sa constitutionala – aceea de a legifera, ceea ce inseamna ca Guvernul abuzeaza astfel de prevederile constitutionale, atat in materia angajarii raspunderii, cat si in materia ordonantelor de urgenta.

Coalitia mai accentueaza ca toate eforturile deputatilor si senatorilor, care au participat la lucrarile Comisiei speciale din cadrul Parlamentului nu pot acoperi necesitatea realizarii unor dezbateri publice reale, asa cum a fost solicitat initial de catre reprezentantii societatii civile.

Acestia mai atrag atentia ca nu au fost realizate studii de impact, in ciuda faptului ca membrii parlementarii au contribuit la identificarea surselor de finantare necesare unui demers de acest fel.

Pe de alta parte, "nu au fost indeplinite criteriile legale cu privire la avizele necesare din partea Consiliului Superior al Magistraturii si Consiliului Economic si Social", arata comunicatul.

Astfel, Coalitia "Opriti Codurile!" a solicitat punerea in dezbatere publica a textelor proiectelor de Coduri rezultate in urma analizei Comisiei speciale, realizarea studiilor de impact, menite a masura influenta noilor prevederi asupra societatii romanesti si adoptarea acestor proiecte printr-o dezbatere parlamentara completa, conform Constitutiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.