Alimentatia sanatoasa este perceputa ca fiind adoptata de oameni in conditii extreme, mai exact daca sunt bolnavi sau vor sa slabeasca, si mai putin ca o conditie generala pentru o viata normala, arata studiul "Atitudini si perceptii fata de alimentatia sanatoasa", realizat de compania EXACT Cercetare si Consultanta.

Mai mult, chiar si cele trei principii de baza ale campaniei CNA din mediile audiovizuale, cu privire la evitarea excesului de sare, zahar si grasimi, au vizibilitate redusa, subliniaza studiul citat.

Mancarea de tip fast-food-uri nu figureaza in topul 3 al alimentelor ce dauneaza sanatatii. Astfel ca, Fast-food-ul este abia pe locul 9, iar acest fapt se datoreaza campaniilor de comunicare, in care se pune accentul pe prospetime, natural, dar si pe introducerea legumelor ca ingrediente principal.

Cu toate acestea, 62 % dintre romanii din mediul urban, cu varste cuprinse intre 15 si 60 de ani, declara ca adopta o alimentatie sanatoasa si, totodata, se considera informati in ceea ce priveste regulile unei alimentatii sanatoase.

Legumele si fructele sunt pe primul loc, fiind mentionate de catre 80% dintre romani ca fiind alimente ce trebuie consumate foarte des, pentru a avea o alimentatie sanatoasa. Carnea de pui ocupa locul doi, urmata de carnea de peste.

Solicitati sa mentioneze care sunt alimentele pe care trebuie sa le consume foarte rar, pe primul loc se afla carnea de porc (58%), urmata de grasimi – un titlu generic (24%), dulciuri (18%), bauturi alcoolice (15%) si zaharul alb (14%). Prajelile au fost mentionate de 13% dintre respondenti iar bauturile carbogazoase si mezelurile intr-un procent asemanator.

Alimentatia sanatoasa ii intereseaza intr-o mare si foarte mare masura pe multi dintre romani, 87% dntre cei intervievati raspunzand astfel. Informatia referitoare la alimentatia sanatoasa este relativ usor de accesat, doar 18% dintre respondenti avand dificultati in gasirea informatiilor dorite.

In medie, o persoana foarte interesata cauta informatii de cel putin 3 ori pe saptamana, sursele preferate de informare revistele specializate, ziarele cu rubrici specializate, medicul/farmacistul.

Studiul “Atitudini si perceptii fata de alimentatia sanatoasa” a fost realizat de EXACT Cercetare si Consultanta pe un esantion de 553 de persoane cu varsta cuprinsa intre 15 si 60 de ani din mediul urban, avand o eroare maxima de +/- 4.2%. Chestionarele standardizate au fost aplicate telefonic in perioada 24 martie- 1 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.