Jurnalista americana de origine romana Rukmini Callimachi, angajata la Associated Press, s-a numarat pe lista finalistilor Pulitzer 2009 la sectiunea Reportaj international, alaturi de publicatia “Washington Post”.

Rukmini a lucrat la mai multe ziare importante americane si a ajuns cunoscuta datorita articolelor ei despre India, despre efectele uraganului Katrina, dar si despre continentul african, unde lucreaza acum in calitate de corespondent al Associated Press.

In varsta de 35 de ani, ea a scris o serie de articole legata de exploatarea copiilor din Africa Centrala si de Vest, deseori vanduti de catre adulti, precum animalele, si exploatati pentru diferite munci, dupa cum scrie Romania Libera.

Sarbatorile de Pasti le-a petrecut in Romania, dupa care a plecat imediat in Africa, iar vestea nominalizarii a coplesit-o, dupa cum spune colega ei, Alison Mutler. "Era coplesita, nu se astepta, era foarte surpinsa, bucuroasa".

"Am primit un mesaj de la seful meu de la Londra, care e tot de origine romana, ca ea va veni in Romania, de Pasti, si ca vrea sa ma cunoasca", spune Alison Mutler.

Au lucrat cateva zile impreuna, pentru ca Rukmini era interesata de evenimentele din Republica Moldova. N-a mai apucat insa sa plece la Chisinau, pentru ca a trebuit sa se intoarca in Africa, pentru a acoperi subiectele legate de piratii somalezi.

"Era foarte modesta, nu a spus nimic despre nominalizarea la Pulitzer, dar mi-am dat seama ca este un ziarist foarte bun, dupa cum lucra si dupa articolele scrise de ea pe care le-am citit", a declarat pentru Jurnalul Natioal, sefa biroului AP din Bucuresti.

Seria de relatari despre Africa ale romancei nominalizata la Pulitzer, poate fi accesata aici.

Potrivit Cotidianul, Callimachi a emigrat din Romania cu parintii ei pe cand avea 5 ani. Trecuta in certificatul de nastere drept Rukmini Sichitu, ea a decis la 16 ani sa revina la numele familiei de domnitori fanarioti din Moldova, pe care l-a purtat printesa Callimachi, casatorita cu fratele bunicii sale.

EVZ scrie despre istoria premiului, care este cea mai importanta distinctie acordata jurnalistilor din presa scrisa , poarta numele celui care l-a infiintat, Joseph Pulitzer, si este administrat de catre Columbia University din New York.

Distinctia este acordata anual pentru 21 de categorii. In 20 dintre cazuri, fiecare dintre castigatori primeste un certificat si suma de 10.000 de dolari, iar castigatorul categoriei jurnalism social primeste o medalie de aur.

Anul acesta, finalistii si castigatorii prestigiosului premiu au fost anuntati pe 20 aprilie.

In urma cu un an, motiv de mandrie in Romania, a fost si jurnalistul de origine romana, Steve Fainaru de la „The Washington Post“, care a fost desemnat castigatorul Premiului Pulitzer pentru un reportaj international despre razboiul din Irak.

The New York Times, marele castigator al Premiilor Pulitzer

Jurnalistii de la cotidianul "The New York Times" au obtinut cinci premii Pulitzer la editia din 2009, dintre care premiul "Breaking News Reporting", pentru tratarea subiectului legat de scandalul sexual care s-a soldat cu demisia guvernatorului statului New York, Eliot Spitzer.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.