Situatie descurajatoare la capitolul integritate in randul universitatilor din Romania! Nicio universitate de stat nu indeplineste toate criteriile integritatii, majoritatea avand probleme cu transparenta si coruptia la nivel administrativ, arata un raport publicat de catre Coalitia pentru Universitati Curate (CUC).
Topul integritatii universitatilor romanesti, din cadrul raportului "Competitia corectitudinii universitare" dat publicitatii de CUC, a fost alcatuit dupa ce echipe formate din experti si studenti au evaluat 42 dintre cele 56 de universitati de stat din tara. Analiza s-a axat pe patru capitole: transparenta si corectitudine administrativa, corectitudine academica calitatea guvernantei si management financiar. Evaluarea s-a facut in perioada octombrie 2008 - ianuarie 2009, dupa intalniri cu conducerea institutiilor, cu studentii acestora, cu sindicatele si cu alte parti interesate, dar si dupa trimiterea de solicitari la care trebuia sa se primeasca raspuns in termenul legal.

Doar trei universitati au obtinut un punctaj bun

Topul integritatii alcatuit de Coalitia pentru Univesitati Curate, arata ca situatia este descurajatoare deoarece nicio universitate nu a reusit sa obtina punctajul maxim acordat, adica 80 de puncte, concretizat in 5 stele, doar 3 universitati fiind cotate cu 4 stele.

Primele in top, adica cele mai integre institutii de invatamant superior din tara, au fost desemnate Universitatile de Medicina si Farmacie din Targu Mures si Cluj-Napoca si Universitatea "Al. Ioan Cuza" din Iasi. Dupa ele se claseaza universitatile care au obtinut trei stele, in numar de 18, printre care se numara: Academia de Studii Economice din Bucuresti, Universitatea Maritima din Constanta, Universitatea Politehnica din Bucuresti, Universitatea de Nord din Baia Mare si Universitatea din Bucuresti si Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Codasele

In opozitie, sunt 6 universitati, care au obtinut 0 stele, ceea ce presupune nereguli majore, scandaluri frecvente de coruptie, existenta nepotismului, a clanurilor de familie, a avansarilor nebazate pe merit. Potrivit CUC, acestea sunt facultati in care nimeni nu ar trebui sa-si doreasca sa studieze.

Cele 6 codase ale Topului sunt Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Universitatea "Eftimie Murgu" din Resita, Scoala Nationala de Studii Politice de Administrative (Bucuresti), Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad si Universitatea "Constantin Brancusi" din Targu Jiu.

Coruptia si nepotismul, problemele majore ale sistemului de educatie

In domeniul educatie, coruptia este strans corelata cu lipsa de performanta a sistemului. In raportul CUC, se arata ca principale probleme de sistem sunt o slaba corelatie merit-cariera, lipsa unei instante eficiente de control vertical, cum ar fi Ministerul Educatiei, si orizontal si faptul ca facultatile s-au transformat in fabrici de diplome. Cat priveste problemele la nivel particular, aici sunt enumerate: lipsa de integritate academica, lipsa de transparenta si autonomia corelata cu lipsa de democratie interna.

Existenta unor cazuri de coruptie grava este un factor important care scade, nu doar nivelul integritatii universitatilor, ci si performantele lor. Din totalul de universitati, 16% au fost in proces cu angajatii si/sau studentii pe chestiuni de corectitudine si au pierdut. In 14%, au existat cazuri anchetate de procuratura pentru coruptie, hartuire sexuala, discriminare pe ultimii 4 ani. In 17% din cazuri au existat rapoarte negative ale Curtii de Conturi, Garzii Financiare, OLAF, corpul de control al Ministerului, in ultimii 4 ani.

Potrivit raportului, 52% dintre universitatile romanesti au fost sanctionate. pentru nereguli. In ceea ce priveste administrarea banilor, s-a constatat ca exista cazuri in care achizitiile publice se "aranjeaza", sunt firme "preferate" care castiga consecvent licitatiile pentru produse sau servicii, sustine raportul CUC. Mai exista o serie de elemente ce pot ridica suspiciuni privind practicile de achizitii, si anume existenta unui numar foarte mare de achizitii desfasurate prin cereri de oferte si nu prin licitatii deschise, frecventa mare a contractelor, pentru sume considerabile alocate prin cerere de oferta, catre aceeasi societate comerciala, si existenta catorva firme care au incheiat mai multe contracte cu universitatile prin oferta si chiar prin negocieri cu o singura sursa.

Referitor la nepotism, familiile universitare si modul de accedere la posturile Universitare, probleme care duc la scazuta calitate a guvernantei, raportul CUC arata ca in 57% dintre cazuri, calitatea guvernantei este mai jos decat media si asa scazuta (intre 10 si 35 de puncte), iar nicio universitate nu
atinge maximul posibil. Nici macar fruntasele clasamentului nu stau foarte bine la acest capitol, prima universitate abia apropiindu-se de 25 de puncte. In 95% dintre facultatile evaluate a fost identificat un numar foarte mare de familii universitare, iar in majoritatea universitatilor posturile scoase la concurs sunt ”cu dedicatie”, dar beneficiaza de acoperire legala, se precizeaza in raport.

Promovarea pe un post de profesor sau conferentiar se face in interiorul universitatii, nu prin cooptarea de noi cadre, ceea ce inseamna ca promovarea nu este un proces competitiv de recunoastere a valorii, ci o etapa care vine de la sine in cariera universitara.

Un alt semnal de alarma tras in raport este legat de corectitudinea academica, inclusiv plagiatul. La acest capitol, 18 universitati sunt sub media de 20 de puncte, 6 sunt egale cu media si restul de 18 universitati sunt deasupra mediei. Cifrele "demonstreaza de fapt toleranta scazuta la fenomenul plagiatului, a carui amploare este de natura sa ingrijoreze, faptul ca regulile, acolo unde exista si unde nu lasa loc la interpretari datorita ambiguitatii, nu sunt aplicate. Astfel, in 71% dintre universitati, regulile privind plagiatul sunt complet ignorate", se explica in comunicatul de presa al Societatii Academice Romane.

De asemenea, performanta academica lasa mult de dorit, daca tinem cont ca in 26% din totalul de universitati monitorizate un conducator de doctorat are un numar mediu de peste doua articole ISI publicate; in 38%, raportul este intre un articol si doua, pe conducator de doctorat; iar in restul de 36%
din total, numarul mediu de articole ISI publicate de un conducator de doctorat este sub 1. Astfel, Romania se afla pe locul 67 in lume cand vine vorba despre publicatiile ISI pe tara, fiind codasa intre statele membre ale Uniunii Europene.

In ceea ce priveste transparenta, accesul la informatiile de interes public sau la documentele de management financiar, doar 38% dintre universitatile de stat sunt transparente administrativ, in sensul ca isi publica la timp si corect, in concordanta cu prevederile legale, declaratiile de avere si de interese. Lipsa de transparenta se regaseste si in documentatia privind achizitiile publice, in licitatiile pentru constructii sau in diferite capitole bugetare, ceea ce trezeste suspiciuni. Doar 38% dintre universitati au dat dovada de transparenta la aceasta categorie, punand la dispozitie documentatia ceruta.

CUC mai aminteste ca in Romania, 77% dintre studenti si 34% dintre cadrele didactice considera ca nivelul de coruptie in universitati este ridicat, iar 50% dintre studenti si 28% dintre cadrele didactice stiu ca in departamentul lor exista profesori care primesc mita de la studentii lor.

Coalitia pentru Universitati Curate este formata din Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, Asociatia Ad Astra, Asociatia FAR, Asociatia Profesionala pentru Educatie si Cercetare EduCer din Romania, Centrul Euroregional pentru Democratie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Colegiul Noua Europa, Federatia Nationala Sindicala Alma Mater, Grupul pentru Dialog Social, Grupul pentru Reforma Universitara, Societatea Academica din Romania, Societatea Romana de Stiinte Politice, Solidaritatea Universitara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.