Potrivit unor studii recente, efectuate de Ministerul Sanatatii, alaturi de Unicef Romania, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, reiese ca, desi autoritatile in domeniu deruleaza numeroase programe, ratele abandonului si ale mortalitatii infantile sunt inca ridicate, situand Romania pe primul loc in lume, cu un procentaj de 16,8% decese la mia de nou-nascuti vii.

Autoritatile in domeniul sanatatii si al protectiei sociale au centralizat si prezentat ieri doua rapoarte cu privire la situatia abandonului copiilor in maternitati si spitale sau sectii de pediatrie, respectiv cauzele medico-sociale ale mortalitatii copiilor sub cinci ani.

In fiecare an, 9.000 de copii sunt abandonati

Astfel, din studii a reiesit faptul ca in fiecare an sunt abandonati aproximativ 9.000 de copii, din care 4.000 sunt parasiti de mame definitiv in maternitati, iar 5.000, temporar, din cauza bolilor congenitale mai mult sau mai putin grave.

In acest sens, ministrul sanatatii, Mircea Cinteza, sustine ca "... este una dintre problemele in care Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si Familiei si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului se implica. Astfel, dorim sa dezvoltam sistemul de ingrijire comunitar, dar si cateva centre speciale pentru preventia mortalitatii infantile, prin asigurarea unor controale prenatale, cat si pentru ingrijirea temporara a copiilor abandonati, pana ce sunt dati spre ingrijire unei familii-substitut, respectiv asistentilor maternali".

Din studii reiese ca principalele cauze ce duc ca in fiecare an circa 4.000 de copii sa fie abandonati definitiv in Romania iar numarul deceselor in randul copiilor sub cinci ani sa fie de trei ori mai mare decat in celalalte tari sa fie reprezentate de lipsa de acces la serviciile medicale de baza si de saracie. Dar si de nivelul scazut de scolarizare a mamelor, marginalizarea geografica a comunitatilor si a familiilor in cadrul comunitatilor si, nu in ultimul rand, lipsa de informare profesionala a medicilor in acest domeniu.

"... Informarea profesionala a medicilor lasa de dorit"

Cu privire la cauza reprezentata de lipsa de informare profesionala a medicilor si de responsabilizarea acestora, ministrul sanatatii, Mircea Cinteza, sustine ca "...medicii de familie care au luat locul medicilor pediatri vor trebui responsabilizati si informati intrucat informarea profesionala a acestora lasa de dorit in prezent. Cele mai mari probleme le avem in mediul rural, unde acestia sunt putini ori nu sunt deloc. Avem o lege prin care acestia vor putea sa-si cumpere cabinetele si vor deveni astfel mai responsabili".

In plus, conform lui ministrului Cinteza, la ora actuala se poarta discutii intre Colegiul Medicilor din Romania si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate cu privire la o colaborarea pentru acordarea unei sume de bani doctorilor care opteaza sa practice profesia de medic in mediul rural.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.