Social 1 Aprilie 2009 14:23
Institutul Cultural roman propune un eveniment important, o radiografiere a artei romanesti din anii '80-'90, care ii are ca protagonisti pe artistii Stefan Bertalan, Florin Mitroi si Ion Grigorescu.

Duminica, 5 aprilie, la ora 17.00, la Centrul Cultural Palatele Brancovenesti de la Mogosoaia va avea loc vernisajul expozitiei „Cel ce se pedepseste singur. Stefan Bertalan, Florin Mitroi, Ion Grigorescu: arta si Romania in anii ′80-′90“. Vor prezenta Horia-Roman Patapievici si Erwin Kessler.

Coordonatorul proiectului, Erwin Kessler, evidentiaza elementele care particularizeaza aceasta expozitie: „Pe de-o parte, ea focalizeaza asupra unei perioade nevralgice din istoria tarii, respectiv anii '80, anii celei mai acute si dramatice depresii economice, sociale si politice din istoria noastra recenta, si perioada imediat urmatoare acestora, anii '90, anii bulversantei tranzitii, care au marcat rasturnari de valori determinante, adaptari, avanturi si esecuri rasunatoare. Pe de alta parte, expozitia realizeaza aceasta fresca cu functie analitica prin intermediul unei ample prezentari a operei celor mai importanti trei artisti care, in chip semnificativ, au fixat jaloanele critice ale libertatii de constiinta in anii '80 (prin lucrari ce denunta actiunea devastatoare a unui sistem opresiv generalizat, ce afectase fibrele cele mai profunde atat ale constiintei cat si ale vietii de zi cu zi), artisti care nu au contenit insa, nici in anii '90, sa demaste ratacirile, violenta si frustrarile unei perioade caracterizate de definitii mai mult sau mai putin originale ale democratiei“.

Masivul catalog al expozitiei contine, alaturi de reproducerile lucrarilor, marturii ale celor trei artisti, facsimile dupa schite si desene ale acestora, studii critice, eseuri de antropologie istorica. Volumul cuprinde si o ampla cronologie ilustrata a civilizatiei materiale, politice si sociale din Romania anilor ′80-′90. Lumea romaneasca a vremurilor se regaseste aici in forme diverse: congrese si plenare PCR, lozuri, reclame la Loto-Prono, cozi la alimente, ambalajele napolitanelor Eugenia si, dupa 1989, explozia mass media si a „buticurilor”, scrutinuri, mineriade si manifestatii sindicale.

Expozitia este deschisa in perioada 5 aprilie – 15 mai, in intervalul orar 10 – 18 (luni inchis). In ziua vernisajului va fi pus la dispozitie un mijloc de transport (65 de locuri) de la Piata Chibrit, cu plecare la ora 16.30.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.