Social 31 Martie 2009 16:26
Intr-o duminica geroasa de iarna, mai exact pe 7 ianuarie 2007, in Straoane, judetul Vrancea, doua surori de 16 si respectiv 9 ani, impreuna cu o vecina, se grabeau sa ajunga la slujba de duminica dimineata de la biserica satului. Insa drumul catre biserica al Geaninei Ionelia si Gabriela Mariana, fetele familiei Matei, a fost curmat de Spiridon Gheorghita, un sofer care circula cu o viteza peste limita admisa in localitate si sub influenta alcoolului.

Drumul fetelor catre biserica a fost reluat la cateva zile de la accident, dar in doua sicrie conduse la groapa de o familie distrusa, o familie care a pierdut singurii copii pe care ii avea.

A urmat un proces lung prin care s-a dorit pedepsirea vinovatului de producerea accidentului si dezdaunarea familiei de catre compania de asigurari la care avea proprietarul masinii incheiata polita de asigurare obligatorie auto (RCA).

Procesul a inceput cu stangul pentru ca familia Matei a avut parte de un avocat care nu a reusit sa sustina corect cauza. In cele din urma familia a fost asistata de Gestione Sinistri SRL, o societate specializata in a oferi consultanta si asistenta in vederea recuperarii corecte a daunelor suferite de victimele nevinovate ale accidentelor rutiere.

Dupa o astfel de pierdere, avocatul familiei Matei, primul avocat angajat, a considerat ca daca cere suma de 150.000 LEI, aceasta ar reprezenta o suma care sa acopere dauna morala sufleteasca, desi limita acoperita de asigurarea RCA pe anul 2007 era de 500.000 EURO, lucru pe care probabil nici nu-l stia, caci nu l-a luat in considerare la demararea procesului, ne chemand ca parte in proces asiguratorul.

In urma procesului de fond, Judecatoria Panciu a concluzionat si condamnat inculpatul Spiridon Gheorghita pentru comiterea infractiunii de ucidere din culpa, la o pedeapsa de 6 luni de inchisoare si plata sumei de 7.500 LEI daune materiale si respectiv 50.000 LEI daune morale, catre partile civile Matei Gigel si Matei Eugenia.

Avocatul Dan Francu, aparator angajat de Gestione Sinistri SRL, a preluat cazul, revenind la solicitarea sumei maxime cerute initial pentru daune morale, de 150.000 LEI, ne mai putand majora suma ceruta initial cu titlu de dezdaunare, declarand astfel apel Parchetului de pe langa Judecatoria Panciu, impotriva hotararii date de acesta.

In motivarea apelului si Parchetul de pe langa Judecatoria Panciu a sustinut ca hotararea instantei de fond este gresita sub aspectul individualizarii pedepsei aplicate inculpatului. Procurorul de sedinta, in completarea motivelor de apel, a criticat sentinta primei instante si cu privire la pedepsele accesorii ce au fost aplicate inculpatului, si a mai aratat ca instanta de fond nu a stabilit procentul de vinovatie a partilor implicate in accidentul de circulatie in sensul existentei unei culpe comune.

In motivele de apel Matei Gigel si Matei Eugenia, prin Avocat Dan Francu, au sustinut ca hotararea de fond este gresita intrucat nu a fost introdus in cauza asiguratorul, respectiv S.C. ALLIANTZ TIRIAC S.A., in calitate de parte responsabila civilmente, iar cuantumul daunelor nu reflecta cheltuielile facute si daunele morale suferite.

Astfel, pe data de 02.06.2008, Tribunalul Vrancea a admis apelurile facute de toate partile implicate in proces si a modificat cuantumul despagubirilor materiale si morale acordate partilor civile. Familia Matei, ca urmare, a obtinut 5.000 LEI daune materiale si 63.000 LEI daune morale, sume ce urmau sa fie achitate de catre SC ALLIANZ TIRIAC SA, filiala Focsani, ca parte responsabila civilmente si de catre inculpatul Spiridon Gheorghita. S-a mai retinut faptul ca cele doua parti implicate in accident, respectiv cele doua minore si Spiridon Gheorghita au o culpa comuna 50% in producerea accidentului de circulatie.

Impotriva acestei decizii penale s-a declarat recurs de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Vrancea si partile civile Matei Gigel si Matei Eugenia, criticand-o pe motive de nelegalitate si netemeinicie.

Dupa acest recurs, Curtea apreciaza faptul ca este intemeiata si revine cu retinerea unei culpe de 90% in sarcina inculpatului si de numai 10% in sarcina victimelor in producerea accidentului.

Ca urmare a acestei culpe de 90%, inculpatul si respectiv S.C. ALLIANZ ?IRIAC S.A. trebuie sa plateasca 6.750 LEI, fiind 90% din suma de 7.500 LEI ceruta initial ca dauna materiala de catre familia Matei. Referitor la daunele morale, care au fost solicitate la suma de 150.000 LEI, curtea a decis acordarea unei sume de bani, cuantumul de 70.000 LEI reprezentand o reparatie echitabila.

Astfel inculpatul si firma Asiguratoare urmeaza a fi obligate la plata unei sumei de 63.000 LEI cu titlu de daune morale, corespunzator procentului de 90% din culpa ce ii revine inculpatului in producerea accidentului.

Curtea de Apel Galati decide in cele din urma printr-o hotarare definitiva sa-l condamne pe Spiridon Gheoghita la o pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa si il obliga, impreuna cu Alliantz Tiriac asigurari S.A.-Sucursala Focsani, la plata a 6.750 LEI cu titlul de daune materiale si suma de 63.000 LEI, cu titlul de daune morale, catre partile civile Matei Gigel si Matei Eugenia.

Potrivit Gestione Sinistri SRL acesta este un caz fericit, pentru ca s-a reusit obtinerea unei suma care depaseste usor 50.000 LEI, deoarece astfel de dosare sunt inchise cu daune mult mai mici, desi limitele obligatorii pe care trebuie sa le suporte companiile de asigurari variaza in functie de anul in care s-a produs accidentul, de la 500.000 EURO pentru daune morale si 100.000 EURO daune materiale pentru anul 2007 si pana la 1.500.000 EURO daune morale si 300.000 EURO daune materiale pentru anul 2009.

Sorin Virgil Chiriac, administrator la S.C Gestione Sinistri S.R.L, subliniaza faptul ca trebuie sa tragem un semnal de alarma legat de modul in care justitia din Romania pune in balanta dauna morala suferita de catre o persoana.

Suntem obligati sa platim asigurari din ce in ce mai mari, pentru a fi la nivel european, dar atunci cand vine vorba sa ne castigam drepturile, suntem tratasi ca facand parte din lumea a 3-a.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.