Social 20 Martie 2009 17:29
Cunoscutul cantaret de muzica populara, Ion Dolanescu, a incetat din viata, joi dupa-amiaza, la varsta de 65 de ani. Artistul a decedat in locuinta sa din Bucuresti in urma unui stop cardio-respirator, in ciuda eforturilor de resuscitare depuse de medici.

"Echipajul de interventie s-a deplasat la locuinta artistului, unde acesta a fost gasit in stop cardio-respirator. Eforturile de resuscitare nu au avut niciun rezultat, astfel ca, la ora 16.15, s-a constatat decesul", a declarat pentru NewsIn seful Smurd Bucuresti, doctor Bogdan Oprita.

La ora 11 si 14, Ion Dolanescu a fost vizitat de prietena sa de suflet, interpreta de muzica populara Ileana Constantinescu, cea care a si locuit o vreme in casa cantaretului. “Era bine, nu a dat nici un semn ca ar fi ceva in neregula. S-a ridicat ulterior din pat. A cazut si nu s-a mai ridicat”, a declarat o sursa din apropierea artistului pentru cotidianul.ro.

Irina Loghin, prietena si colega de breasla a cantaretului, a povestit pentru NewsIn ca Dolanescu se afla la masa, in locuinta sa, alaturi de un preot, cand i s-a facut rau si s-a retras in dormitor. "Sunt inmarmurita si nu-mi vine sa cred ca s-a dus. Ma doare sufletul. Nu-mi revin. S-a dus un nume mare, un talent unic", a spus Loghin.

Potrivit Ziua, solistul de muzica populara se confrunta de o buna bucata de vreme cu serioase probleme de sanatate, fiind diagnosticat cu ciroza. El s-a menajat atat cat a putut, insa in ultima perioada a depins de anumite tratamente, in special pentru inima. El se interna frecvent la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes. In august 2006, Ion Dolanescu a suferit un accident vascular.

Rapsodul muzicii populare romanesti

Ion Dolanescu s-a nascut la 25 ianuarie 1944, in Pesinari, judetul Dambovita intr-o familie in care toti cantau. Debuteaza de mic la Caminul Cultural din localitate, iar talentul ii este rasplatit fiind pus sa dirijeze corul scolii. La 18 ani urca pe scena Casei de Cultura din Targoviste. Tot in acea perioada ajunge sa colaboreze in cateva concerte cu Maria Tanase. Idolul sau a fost insa Maria Lataretu, a carei voce incearca sa o imite in copilarie.

Desi la finele anilor '60 este deja insurat, nu pregeta sa le curteze pe Irina Loghin si pe Maria Ciobanu. In cele din urma divorteaza de Iustina Baluteanu pentru a se recasatori cu Ciocarlia muzicii populare romanesti.

Primele sale cantece inregistrate la radio sunt "Mai Lenuta treci-i dealul" si "De-ar fi mandra fata buna". Au urmat peste 50 de albume care l-au consacrat drept "rapsodul muzicii populare romanesti", dupa cum transmite Adevarul.

Dupa ce canta o vreme in renumitul Ansamblu "Ciocarlia", desfiintarea acestuia il obliga sa se mute la Ansamblul "Doina" al Armatei.

Este ajutat de Ioana Radu sa intre in circuitul de concerte, iar in anii ’70 ajunge in gratiile familiei dictatoriale, cantandu-i romante lui Nicolae Ceausescu, dar in anii ’80 cade in dizgratia familiei prezidentiale.

A inregistrat si un album de muzica usoara, "Astazi e ziua ta", impreuna cu Maria Ciobanu. Ion Dolanescu a trait o viata tumultuoasa. A iubit femeile si femeile l-au iubit pe el.

A fost, o perioada scurta, casatorit cu Maria Ciobanu si din dragostea lor a aparut Ionut, cel care avea sa calce fidel pe urmele tatalui sau. Mai are un baiat, pe Dragos, rod al unei alte iubiri, cu Margarita Valenciano, din Costa Rica.

Are peste o mie de fini

A fost un mare iubitor de oameni, de petreceri si de Dumnezeu, marturie fiind cei peste o mie de fini pe care i-a botezat sau cununat.

S-a retras din politica din cauza problemelor cu inima

Intre 2000 - 2004, Dolanescu a fost deputat din partea PRM Ilfov in Parlamentul Romaniei. La momentul in care a anuntat ca se retrage din politica, el a spus ca a luat aceasta decizie din cauza problemelor cu inima.

Proaspatul deputat PRM Ion Dolanescu declarat, in anul 2000, ca, in timpul mandatului sau de parlamentar, nu va renunta la aparitiile scenice, explicind ca zilele le va dedica activitatii legislative, iar noptile pasiunii pentru muzica populara.

"N-o sa lipsesc de la noul meu loc de munca. Pentru muzica o sa am timp. Stiti si dumneavoastra, viata de artist e de noapte", spunea Dolanescu.

In vara lui 2004, presedintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Mare Ofiter.Ion Dolanescu a oferit ultimul spectacol in toamna anului trecut in comuna Nufaru, judetul Tulcea. Atunci a primit cele din urma aplauze.

Benone Sinulescu: 'Toata lumea artistica este indoliata dupa disparitia lui Dolanescu'

Maria Carneci: Cu Ion Dolanescu a disparut cantecul de frunte al Romaniei


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.