Social 16 Martie 2009 02:14
Guvernul ar putea decide ca din 2014 femeile sa se pensioneze la 63 de ani, iar barbatii, la 65. Romania trebuie sa ia urgent masuri pentru salvarea fondului de pensii, care risca sa intre in faliment din cauza numarului urias de pensionari si al numarului mic de angajati.

Cresterea varstelor de pensionare pentru femei si barbati si a stagiului minim de cotizare, asa cum cere Uniunea Europeana pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de pensii, s-ar putea incheia in 2014 si nu in 2015, asa cum prevede Legea pensiilor. Potrivit actului normativ, in termen de 13 ani de la intrarea sa in vigoare, varsta de pensionare pentru femei ar trebui sa creasca de la 57 la 60 de ani, iar a barbatilor, de la 62 la 65 de ani, stagiul minim de cotizare, de la 10 la 15 ani, iar cel maxim, de la 25 de ani pentru femeie si 30 de ani pentru barbati, la 30, respectiv 35 de ani. In prezent, varsta de pensionare la femei este de 58,6 ani, iar la barbati, 63,6 ani.

In plus, femeile care au realizat stagiul complet de cotizare de 10 ani si care au nascut cel putin trei copii, crescandu-i pana la 10 ani, beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu unu-trei ani, in functie de numarul copiilor. Derogari de la varsta de pensionare au si persoanele cu handicap, cei care au lucrat in conditii dificile si militarii.

"Nu exista acum o initiativa in acest sens, iar pana in 2014 nu se va intampla nimic. Dupa 1 ianuarie 2014 vom purta discutii si daca va exista aceeasi presiune din partea CE, ar putea avea loc o noua crestere", a declarat ministrul Sarbu, pentru Cotidianul.

O analiza a Comisiei Europene (CE) arata ca populatia Romaniei este din ce in ce mai imbatranita, iar numarul cotizantilor la sistemul public scade dramatic de la o luna la alta. Potrivit CE, raportul cotizanti - pensionari a scazut de la 3,43 in 1990 la numai 0,79 in 2003, transmite Adevarul. In plus, in 2007, doar 59 la suta din populatia Romaniei avea un loc de munca, inferior mediei europene de 65 la suta.

Alarma: Sistemul de pensii de stat din Romania, amenintat de evolutia demografica

Comisia Europeana a sugerat Romaniei sa ia urgent masuri pentru ca altfel, fondul de pensii de stat risca sa se prabuseasca. Sistemul de pensii din Romania va fi afectat in mod negativ, pe termen lung, de numarul in declin de contributori pentru fiecare pensionar, in contextul in care populatia tarii este una imbatranita, arata Comisia Europeana (CE), intr-un raport privind starea sistemelor publice de pensii din statele membre, dar si privind efectele crizei financiare si economice asupra sistemelor de pensii private

Pensie scurta

Potrivit Romania Libera, criticii devansarii cresterii varstei de pensionare au aratat in repetate randuri ca romanii, spre deosebire de alti europeni, ar trebui sa iasa la pensie mai repede deoarece au speranta de viata mai mica. Potrivit Institutului National de Statistica, durata medie de viata a romanilor era, in intervalul 2004-2006, de 75 de ani si jumatate - femeile si de 68 de ani - barbatii, in crestere fata de anii ’90, cand femeile traiau, in medie, 72 de ani si jumatate, iar barbatii - 66 de ani. Pe regiuni de dezvoltare ale tarii, bucurestenii aveau in 2006 cea mai mare speranta de viata, de 77 de ani femeile si de 70 de ani barbatii; banatenii si maramuresenii se situau pe ultimul loc al clasamentului sperantei de viata, cu 74 de ani si jumatate, respectiv 74 de ani si 8 luni - femeile si 68 de ani - barbatii. Expertii in politici publice cred insa ca intre speranta de viata mai scazuta a romanilor si varsta de pensionare nu exista nici o legatura.

"Cresterea sperantei de viata ar trebui sa fie sustinuta prin altfel de politici, precum cele de sanatate publica sau de protectie la locul de munca, nu prin scaderea anilor de munca", a declarat Adrian Moraru, director de cercetare la Institutul pentru Politici Publice. El identifica totusi doua nedreptati in sistemul actual al pensiilor publice: discriminarea intre barbati si femei in ceea ce priveste varsta de pensionare si pierderea contributiilor de o viata in cazul in care decesul asiguratului survine repede. "Nu mi se pare normal ca femeile sa iasa mai devreme la pensie, pentru ca nu mai suntem in era industriala. Femeile au acum acces la toate profesiile si aceleasi drepturi cu barbatii, de aceea trebuie sa existe aceeasi varsta de pensionare pentru toata lumea", spune Moraru. Cealalta nedreptate se refera la imposibilitatea recuperarii cotizatiilor pe care angajatul le-a platit fondului public de pensii: "Sistemul public de pensii este nedrept. Spre deosebire de cel privat, in care suma cu care contribui se intoarce la urmasii tai, in sistemul public statul se bucura ca nu-ti mai da banii daca mori mai devreme".

ONU: Populatia Romaniei va scadea la 15,9 mil. locuitori in 2050

Romania va inregistra una dintre cele mai severe reduceri de populatie din regiune, fiind depasita, potrivit raportului ONU, doar de Bulgaria, a carei populatie va scadea cu 35% pana in 2050, si de Polonia, cu un declin estimat de 30%. Raportul ONU estimeaza un avans al populatiei mondiale de la circa 6,8 miliarde de persoane, anul trecut, la aproximativ 9,2 miliarde, in 2050.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.