Social 12 Martie 2009 01:10
“Spuneti-i sotiei mele sa se casatoreasca si sa incerce sa fie fericita”, aceasta a fost ultima dorinta a comandantului de gherila. Acestea sunt amintirile fostului agent CIA, Felix Rodriguez, care a acordat un interviu cotidianul.ro

Felix Ismael Rodriguez Mendigutia se autodefineste drept “luptator pentru libertatea tarii” sale. A inteles sa-si apere patria, Cuba, pe care a parasit-o dupa ce Fidel Castro a ajuns la putere, intrand in randurile agentilor CIA ca sa ajute in lupta guvernelor din America Latina cu gherilele revolutionare marxiste. Mai mult, in 1960 s-a oferit voluntar sa-l ucida pe Castro. Cea mai mare realizare a carierei sale a fost insa participarea in Bolivia la interogarea si executarea lui Ernesto Rafael Guevara de la Serna, cel care avea sa devina un simbol pop in cultura vestica.

In urma unui pont venit de la un taran care sustinea ca a auzit voci intr-o zona din apropierea casei sale, unde nu ar fi trebuit in mod normal sa se afle nimeni, trupele fidele presedintelui Rene Barrientos i-au incercuit pe Che Guevara si pe cei cativa guerilleros pe care-i avea alaturi in padure.

Che a fost capturat viu. Apucase sa strige: “Nu trageti, eu sunt Che. Valorez pentru voi mai mult viu decat mort”.

“Era intr-o duminica. Pe la 10 dimineata, a sosit maiorul Arnaldo Saucedo. Mi capitan - eram capitan pe atunci - avem informatii de pe teren: «Papa cansado!» (Taticul este obosit - n.red.). Era un cod insemnand ca liderul gherilei, ranit, a fost prins. In dimineata urmatoare eram la La Higuera”, isi aduce aminteste Rodriguez pentru studentii veniti sa-l asculte la conferinta organizata de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului la Facultatea de Istorie din Bucuresti.

Intr-o incapere, Che zacea cu mainile legate la spate, cu o rana la picior. “Nu vorbesc cu nimeni, a mi no se me interoga”, a strigat liderul revolutionar. “I-am spus ca il admir, chiar daca ideile noastre sunt diferite. Am ordonat sa fie dezlegat si am povestit cu el”, isi aminteste cu mandrie nedisimulata Rodriguez.
Ordinul primit de la comandamentul fortelor boliviene a fost implacabil: “Che executat!”. Felix Rodriguez a mai apucat sa se fotografieze cu liderul revolutiei cubaneze, iar poza o poarta peste tot si o arata curiosilor, inclusiv la Bucuresti.

La radio era deja difuzata stirea ca Che Guevara fusese ucis in lupta. “M-am intors la el si i-am spus ca am facut tot ce am putut. S-a facut alb ca hartia si a spus: «E mai bine asa, n-ar fi trebuit sa fiu prins in viata»“. Era 9 octombrie 1967. Potrivit lui Felix Rodriguez, Fidel insusi il trimisese pe maoistul Che Guevara la moarte in Bolivia ca sa pastreze “prietenia” Kremlinului.

Rodriguez povesteste ultima dorinta a celui poreclit “El comandante”: “Mi-a cerut sa-i transmit sotiei lui sa se recasatoreasca si sa incerce sa fie fericita”. Felix Rodriguez i-a ordonat apoi soldatului bolivian care trasese paiul cel mai scurt sa tintesca de la piept in jos. Trebuia ca Che sa para mort in lupta, asa cum se anuntase la radio. Autoritatile boliviene aveau nevoie de o dovada ca argentinianul era mort: i-au fotografiat lesul si i-au taiat mainile ca sa-i pastreze amprentele.

Un an mai tarziu, revoltele din Paris ii deschideau efigiei martirizate a lui Che drumul catre un loc de frunte in garderoba tinerilor rebeli din Vest, alaturi de tenisii Converse. Fetisizarea imaginii lui Che? Rezultatul propagandei castriste, spune Rodriguez. “Oamenii ce poarta chipul lui pe tricou nu inteleg ca a omorat mii de oameni in tara mea. O fac din ignoranta, cred ca este un star rock”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.