Social 11 Martie 2009 15:51
Greenpeace solicita autoritatilor romane sa renunte la planurile de construire a inca doua reactoare nucleare de tip CANDU 6 la Cernavoda, ca urmare a concluziilor noului raport solicitat de Greenpeace, care arata ca aceste reactoare nu sunt sigure si sunt prea periculoase pentru a fi construite.
"Reactoarele de la Cernavoda nu respecta standardele moderne. Guvernul Romaniei si companiile din proiect trebuie sa renunte la planurile de construire a reactoarelor Cernavoda 3 si 4", a afirmat coordonatorul de campanii de energie in cadrul Greenpeace Romaniei, Crisanta Lungu, in cadrul unei conferinte de presa, informeaza NewsIn.

La randul sau, Jan Haverkamp, specialist in energie nucleara la Greenpeace Europe a precizat ca, desi Romania are nevoie de energie nucleara, Cernavoda nu este o localitate in care un copil sub patru ani sa poata locui.

"Deoarece reactoarele CANDU 6 au acelasi design ca cele de la Cernobil, autoritatile de reglementare din Germania si Statele Unite nu ar fi de acord niciodata cu construirea lor. Daca Romania continua construirea reactoarelor Cernavoda 3 si 4, este foarte clar ca trateaza populatia Romaniei ca pe niste cetateni second hand carora li se va furniza o centrala nucleara second hand", a mentionat Jan Haverkamp.

Studiul realizat de Dr. Gordon R. Thompson, directorul Institutului pentru Studierea Resurselor si Securitatii din Massachusetts (SUA), arata o serie de probleme legate de reactoarele CANDU 6, printre care: acelasi design de reactor care a determinat explozia de la Cernobil si primul accident nucler din lume, in 1952, la laboratoarele Chalk River, apartinand Companiei de Energie Atomica din Canada (AECL); un reactor CANDU 6 nu rezista in cazul unui atac terorist si nu indeplineste standardele de siguranta adoptate dupa atacul terorist din 11 septembrie, din SUA; impactul unor factori exerni, precum cutremurele (frecvente in aceasta parte a Romaniei), nu sunt luate in considerare suficient, in estimarea riscurilor pentru reactoarele CANDU 6, se arata in raportul Greenpeace.

"Greenpeace recomanda o evaluare completa a riscurilor, inaintea acordarii licentei de construire pentru reactoarele Cernavoda 3 si 4 si solicita acest lucru Guvernului Romaniei, CNCAN, Comisiei Europene si companiilor implicate in acest proiect", spun reprezentantii Greenpeace.

Specialistii Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) au declarat, pentru Ziua, ca reactoarele care vor fi instalate la unitatile 3 si 4 de la Cernavoda sunt foarte sigure iar studiul prezentat de Greenpeace este rau intentionat si inexact. "Nu este prima data cand Greenpeace ataca reactoarele nucleare Candu. Asa-zisul studiu este rau intentionat si inexact. Reactoarele Candu 6 sunt recunoscute ca fiind extrem de sigure", a declarat directorul CNCAN, Lucian Biro.

Nuclearelectrica, impreuna cu cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat la 20 noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica (51%), CEZ, GdF-Suez, Enel si RWE Power (cate 9,15%) si ArcelorMittal si Iberdrola (cate 6,2%).

Proiectul urmeaza sa se realizeze in doua etape: etapa de pre-proiect, care se estimeaza sa dureze 18 luni, de la inregistrarea viitoarei societati comerciale si a doua etapa, care este etapa propriu-zisa de realizare a proiectului, avand o durata de circa sase ani.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de patru miliarde euro. Fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW.

Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6. Initial, construirea lor urma sa inceapa in 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.