Parchetul instantei supreme cerceteaza trei persoane - printre care si fostul prefect de Hunedoara Nicolae Stanca - in ancheta privind nereguli in negocierea asocierii dintre fosta Regie Autonoma a Cuprului (RAC) Deva si firma canadiana Gabriel Resources, cu privire la exploatarea Rosia Montana. Nicolae Stanca, fostul director al RAC Deva (acum Compania Nationala Minvest Deva), este acuzat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, impotriva celor trei declansindu-se urmarirea penala, au declarat surse judiciare, marti, pentru Mediafax.

Alaturi de Stanca mai sint cercetati, in acelasi dosar, fostul director general Mircea Dobre si fostul director de productie Ionel Lazar, au precizat sursele citate. Potrivit acelorasi surse, in acest dosar va fi audiat si omul de afaceri Frank Timis, presedintele executiv al societatii mixte Rosia Montana-Gold Corporation SA, rezultata in urma contractului dintre cele doua societati. Statul roman - reprezentat prin Minvest Deva - s-a asociat cu compania canadiana Gabriel Resources in urma cu cinci ani si a format societatea mixta Rosia Montana-Gold Corporation SA (RMGC), care are ca scop exploatarea rezervelor de aur si argint din zona Rosia Montana in Muntii Apuseni.

Actionar majoritar este Gabriel Resources, care detine 80% din capital, in timp ce participatia Minvest Deva este de 19% din actiuni. Gabriel Resources a concesionat, in 1997, terenul pe care urmeaza sa amplaseze viitoarea exploatare contra sumei de trei milioane de dolari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.