Social 10 Martie 2009 12:32
Oamenii tind ca adesea sa nascoceasca explicatii mai mult mistice decat stiintifice pentru diversele lor probleme, si nu s-au oprit cand a venit vorba despre medicina. Astfel, au aparut numeroase mituri care ulterior au fost transmise de la om la om, fara a se mai testa veridicitatea acestora.

In zilele noastre probabil ca exista multe mituri in medicina, populare in functie de regiune, insa unele au ajuns la urechea majoritatii oamenilor ca fiind adevarate.

  • Daca mananci mult zahar, faci diabet

Acesta este un mit pe care oamenii l-au creat datorita dietei care se indica in diabet si care trebuie sa contina o cantitate redusa de zahar. De fapt, diabetul nu este produs de cantitatea de zahar pe care omul o consuma, ci de afectiuni la nivelul pancreasului endocrin (in cazul diabetului zaharat insulino-dependent) sau datorita unor anomalii ce apar in cazul persoanelor obeze, tesutul gras dezvoltand rezistenta la insulina (DZ de tip II). Asadar, desi pacientul mananca, glucoza nu mai intra in celule si are senzatia de foame. Astfel, consumul de zahar devine mai degraba un simptom in cazul diabetului (nu obligatoriu si nu singurul) decat o cauza.

  • Ceasca de cafea de dimineata dauneaza sanatatii

Nu vorbim despre consumul exagerat de cafea, caci efectele negative ale exceselor sunt valabile pentru orice aliment. Insa o ceasca de cafea dimineata are efecte benefice: stimuleaza trezirea corticala si activitatea creierului, sporind capacitatea de concentrare si memorare si totodata ajuta digestia. Tot in acest sens, in urma unor studii recente s-a dovedit ca o ceasca de cafea dimineata previne boala Parkinson, diabetul si reduce riscul aparitiei cancerului de colon. De asemenea, potrivit unui studiu lipon, s-a demonstrat ca femeile care beau in fiecare dimineata o ceasca de cafea au risc mai mic de a face cancer de col uterin.

Cititi si alte mituri medicale in Healthy


Despre autor:

Healthy

Sursa: Healthy


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.