Protestul feroviarilor se va declansa maine dimineata la ora 07.00 si se va desfasura pe o perioada nelimitata. Angajatii din miscare-comercial s-au lasat momiti cu tichete de masa. Doua trenuri din trei nu se vor misca din gara.

Federatia Mecanicilor de Locomotiva (FML), Federatia Sindicatelor Ramurii Vagoane (FSRV) si Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania (FSTFR) declanseaza maine, incepand cu ora 7.00, greva pe perioada nedeterminata. Sindicalistii isi motiveaza actiunea prin faptul ca, in cele 80 de zile de negocieri nu s-a reusit incheierea Contractelor Colective de Munca 2005/2006 si ca urmare a esecului concilierii conflictelor colective de munca declansate la trei dintre societatile feroviare.

"De asemenea, discutiile purtate din momentul declansarii conflictelor si pana in prezent cu factori de decizie din Guvernul Romaniei si Ministerul Transporturilor nu au dus la nici un rezultat de natura sa rezolve situatia conflictuala. Principalele revendicari care constituie motivul declansarii conflictelor vizeaza cresterea salariilor cu 10%, tinand cont de indicele preturilor de consum si rata inflatiei prognozata pentru anul 2005-2006, acordarea tichetelor de masa pentru fiecare zi lucratoare si starea necorespunzatoare a conditiilor de muncaI, spun ceferistii.

Ei anunta ca protestul se va desfasura cu respectarea prevederilor Legii 168/1999, urmand a fi asigurate serviciile esentiale, respectiv cel putin o treime din activitatea normala, trenurile care vor circula pe perioada grevei in cadrul serviciilor esentiale urmand a fi negociate cu societatile la care se declanseaza greva. In plus trenurile surprinse in parcurs la momentul declansarii grevei isi vor continua circulatia pana la destinatia finala.

Angajatii din miscare-comercial (controlori de bilete, impiegati de miscare si casierele), care anuntasera initial ca participa la greva, au renuntat in ultimul moment, dupa ce administratia a promis ca le va acorda tichete de masa si, spera sindicalistii, majorarea salariala ceruta. Federatia Nationala a Sindicatelor din Transporturi Elcatel - care reuneste angajati din comunicatii feroviare - a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca va declansa greva generala, tot miercuri, de la ora 7.00.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.