A plecat din Romania la 28 de ani, dupa ce fusese data afara de Elena Ceausescu de la Institutul National de Cercetare Chimica. A dat lectii de Macintosh la Paris, iar anul trecut s-a mutat la Londra. Julie Kertesz coordoneaza la 75 de ani un grup de fotografie pe Flickr cu 2.300 de membri, are o mana de bloguri si un jurnal din 1944 urcat in intregime pe net.

Am descoperit-o pe Flickr, unde postase poze din Londra, Paris, Cluj si Bucuresti. Semnate, fiecare in parte, cu “Julie70” si insotite de o poza de display care certifica prin riduri varsta trecuta in dreptul ID-ului de pe Flickr.

“Sunt o mixtura, nascuta la Cluj, de limba materna maghiara, crestina de origina evreiasca. Aveam 28 de ani cand am plecat din Romania. Trebuia sa imi inchei studiile de chimie macromoleculara la Politehnica, la fara frecventa, la fel ca si Elena Ceausescu. Ea era de cateva luni la Institutul de Cercetare Chimica (ICECHIM), unde eu lucram de cinci ani. Aveam 24 de ani si jumatate la acea vreme. Numele ei era necunosut pe atunci”, isi incepe Julie, intr-o romana recuperata, povestea momentului care i-a schimbat viata.

“In noiembrie 1958 a venit sa imi ia masa, biroul unde lucram de ani de zile. Cum nu am vrut sa ii cedez, a inceput sa tipe, eu i-am spus sa nu tipe si sa faca isterie si, pana la urma, i-am spus ca o voi intreba pe sefa mea. M-am dus apoi la vecini si am intrebat cine este nebuna asta. Faptul ca s-a aflat ca nu stiam pe cine am jignit s-a dovedit in favoarea mea. Nu m-au omorat si nu m-au dus la inchisoare”, continua ea. Consecintele nu au intarziat insa sa apara: “A doua zi nu mi-a mai dat voie sa intru la institut si m-au dat afara. Cu trei zile inainte de sustinerea diplomei am aflat ca am fost declarata «inamic al poporului» si data afara de toate universitatile. Mi s-a interzis inclusiv sa lucrez ca si simpla muncitoare timp de doi ani. Am lucrat apoi o luna, ca «s-a pierdut dosarul», chiar inainte sa plecam din Romania”.

Comunismul vazut cu diversi ochi

“La inceput credeam in comunism si eram convinsa ca ne-ar putea face pe toti fericiti. Insa, pe masura ce cresteam, am vazut lucrurile pe care le-au indurat familia si apropiatii mei. Totul a culminat cu contrarevolutia din ’56 din Ungaria”, mai spune ea.

A scapat ajungand in Belgia, iar apoi, la 30 de ani, in Franta. Primul contact cu calculatoarele l-a avut inca de la inceputul anilor ’80, cand a si renuntat la meseria de chimist, pentru a lucra in industria microcomputerelor, infiintandu-si propria firma.

Asa ca spatiul virtual i-a venit ulterior ca o manusa: “Am inceput prin a face fotografie digitala, am downloadat Picassa si am descoperit apoi ca pot publica text si imagine in bloguri. Mi-a placut mereu sa ma exprim si am vrut totodata ca altii sa citeasca si sa primeasca incurajari gratie blogurilor mele”, isi justifica Julie intregul efort.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.