Doar 2,57% din 110.000 de eleve au fost intepate impotriva virusului cancerului de col uterin * Asociatia T.A.T.A. cere stabilirea responsabilitatii fostului ministru Nicolaescu

Controversata campanie de vaccinare a elevelor de clasa a patra impotriva virusului papiloma uman (HPV) ridica din nou semne de intrebare asupra grabei de a se declansa operatiunea la scara nationala, potrivit lui Bogdan Draghici, presedintele Aliantei Antidiscriminare a Tuturor Taticilor (TATA).

O intentie buna, pusa in practica in mod dezastruos si avand la baza zeci de milioane de euro din bugetul Ministe­rului Sanatatii, si-asa aflat de multi ani intr-o pericu­loasa echilibristica financiara.

Cu o aparenta de diletantism halucinanta, vaccinarea in stil hei-rupist s-a declansat fara o informare temeinica prealabila, nici macar a cadrelor medicale obligate sa faca o asa-zisa informare in scoli. Actiune care, acolo unde chiar s-a desfasurat, a fost deseori ea insasi un fiasco. Straniu este si faptul ca vaccinarea a fost inceputa fara o verificare, absolut obligatorie, a starii de sanatate si a antecedentelor medicale ale elevelor. Partea pozitiva a fost ca s-a cerut acordul scris al parintilor, desi pe un ton mai degraba imperativ.

Rezultatul: din aproximativ 110.000 de eleve, doar 2615, adica 2,57%, au fost vaccinate, in conditiile in care Romania se afla pe primul loc in UE ca frecventa a cancerului de col uterin. "Pentru o campanie esuata, s-au cheltuit 23 milioane de euro, intr-un an de criza economica. O campanie construita prost, in pas de defilare, ca o invazie, nu ca o binefacere, dupa principiul la vaccin, inainte!", a declarat ministrul Ion Bazac, in urma cu cateva zile.

Achizitionarea dozelor de vaccin s-a facut prin negociere directa, decizia apartinand exclusiv ministrului de atunci, Eugen Nicolaescu. Acesta a hotarat ca vaccinurile sa fie cumparate de la cei doi producatori-furnizori, singurii de pe piata romaneasca, in cantitati egale. Nimeni nu a motivat vreodata respectiva optiune, dupa cum nimeni nu putea garanta ca toate cele 110.000 de eleve aveau sa fie vaccinate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.