Examenul pentru carnet categoria A va cuprinde, in plus, evitarea unor obstacole si o franare de urgenta, cu ambele frane, de la o viteza de peste 50 km/h.
Proba practica pentru obtinerea permisului pentru motociclete a primit ieri imbunatatiri printr-un ordin al ministrului Internelor.

Aceasta se va da tot in poligon, iar traseul este acelasi: impinsul motocicletei, jaloane, opturi, mana stanga intinsa (pentru 50 de metri) si urcarea pe cric.

Noua lege vine insa cu directive pentru politistii examinatori. Ei vor fi obligati sa se uite daca aspirantul la statutul de motociclist a venit imbracat in echipament sau daca si-a verificat (sumar) starea tehnica a motocicletei inainte sa plece in cursa pentru carnet.

Mai precis, potrivit actului normativ, candidatii ar trebui sa vina in echipament de protectie: manusi, cizme, imbracaminte si casca de protectie.

Apoi, acestia trebuie sa “verifice sumar starea pneurilor, a franelor, directiei, comutatorului de oprire in caz de urgente (in cazul in care exista), a lanturilor (probabil si pe cel de distributie - n.r.), uleiului de motor, lichidului de racire, luminilor, dispozitivelor reflectorizante si a dispozitivului de avertizare sonora”, spune noua lege.

In plus, apar manevre noi despre care ordinul nu spune cum vor fi organizate.

Actul il pune pe examinator sa observe “executarea a cel putin doua manevre cu viteza mare, dintre care una in viteza a doua sau a treia, de cel putin 30 km/h si (!) o manevra de evitare a unui obstacol la o viteza minima de 50 km/h”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.