Scandalul izbucnit in urma arestarii esuate a omului de afaceri Dinu Patriciu si a eliberarii, in aceeasi zi, a principalilor inculpati din dosarul „RAFO“, Corneliu Iacobov si Toader Gaureanu, a determinat Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii sa declanseze verificari in aceste cazuri.

Presedintele Consiliului, judecatorul Dan Lupascu, a anuntat ieri ca inspectorii CSM vor stabili daca magistratii care au instrumentat acest dosar au incalcat normele procedurale juridice sau au actionat in limitele legii. Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Viorica Costiniu, a cerut CSM sa se sesizeze asupra declaratiilor facute luni de procurorul general Ilie Botos, care a afirmat ca procurorii din subordinea sa au luat "masuri corecte si legale" in cazul retinerii lui Dinu Patriciu.

"Prin aceasta atitudine, procurorul general a lasat sa se inteleaga ca daca toate masurile luate de procurori au fost corecte si legale, atunci hotaririle date de instanta de judecata, care au fost contrare, ar putea fi gresite", a afirmat Viorica Costiniu. Aceasta a calificat ca fiind la fel de grave si afirmatiile reprezentantilor Parchetului cu privire la posibilitatea de a retrage recursul formulat impotriva deciziei Tribunalului de a-l pune in libertate pe Patriciu, pe motiv ca judecatorii Curtii de Apel, cei care urmeaza sa judece miine acest recurs, ar putea fi influentati de unele puncte de vedere exprimate prin mass-media. Presedintele CSM, Dan Lupascu, a precizat ca inspectorii judiciari care se ocupa de acest caz au in vedere toate aspectele, inclusiv pozitiile exprimate public de Ilie Botos.

Aceste tensiuni dintre Parchet si instante au aparut dupa ce, in numai citeva zile, judecatorii bucuresteni au anulat mandatele de arestare preventiva cerute de procurori in trei dintre cele mai grele dosare de crima organizata aflate in prezent in atentia autoritatilor: "Petromidia", "RAFO" si "Zaher Iskandarani". In ceea ce-l priveste pe Zaher Iskandarani, procurorul-sef Gheorghe Muscalu a declarat ca eliberarea acestuia din arest nu va crea probleme in ancheta. "Trebuie sa ne obisnuim pina la urma ca intr-o ancheta penala cercetarea in stare de libertate este regula, iar arestarea exceptia. Procurorii sint in faza de colectare si inventariere a probelor in legatura cu activitatile lui Zaher Iskandarani si vor lua masurile pe care le considera necesare", a precizat Muscalu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.