Ajuns in a doua faza de votare a campaniei pentru Cele sapte noi minuni naturale ale lumii, Parcul National Retezat are nevoie de sprijin masiv din partea romanilor pentru a intra, la vara, in primii 21 finalisti.

Dupa ce, in vara lui 2007, organizatia nonprofit elvetiana “New7Wonders”, condusa de aventurierul suedez Bernard Weber, a stabilit prin vot public sapte noi minuni ale lumii realizate de mana omului, din acelasi an, ea a colectat 441 de nominalizari pentru alte sapte, de data aceasta naturale. Votantii din Romania au inscris pe site-ul organizatiei, in aceasta prima etapa, patru atractii naturale: Pestera Scarisoara, Delta Dunarii, Parcul National Retezat si fluviul Dunarea.

In decembrie 2008, asociatia elvetiana a ales siturile cu cele mai multe voturi din fiecare tara, alcatuind o lista cu 222 de nominalizati, la care s-au adaugat alte 39 de situri impartite intre doua sau mai multe tari.

Printre acestea din urma se numara Cascada Niagara si Lacul Superior, dintre SUA si Canada, sau masivul muntos Matterhorn, intins intre Elvetia si Italia.

Dintre atractiile romanesti, Parcul National Retezat (PNR) a primit cele mai multe voturi si se pregateste sa intre in top 77, urmatoarea faza a concursului, pentru care publicul a inceput sa voteze de aceasta luna. PNR are de infruntat concurenti precum lacul Loch Ness din nordul Scotiei, Marele Canion, din Arizona Marea Bariera de Corali, cel mai mare recif coraligen din lume, sau Varful Everest.

Votarea va dura pana pe 7 iulie, luna in care un comitet de experti ai naturii, condus de fostul presedinte UNESCO, Federico Mayor, va reduce lista la 21 de finalisti. “In Romania, Parcul National Retezat se bucura de un sprijin destul de serios. Organizatiile de mediu, toti prietenii nostri, toata lumea care a fost in Retezat, chiar si turisti straini il voteaza, am primit mailuri in sensul acesta”, spune pentru cotidianul.ro Florina Crisan, responsabil de Relatii Publice la Administratia PNR.

“Chiar daca nu o sa fim in primele sapte, tot o sa fie ceva daca ajungem in primele 77. N-o sa mai stie lumea numai de Dracula si de Nadia Comaneci, o sa stie si de natura de la noi, reprezentata prin Parcul National Retezat”, intareste ea, cu precizarea ca institutia urmeaza sa trimita hartiile pentru comitetul de suport necesar fiecarui sit inscris pentru a se putea numara printre finalisti.

Daca PNR va ajunge printre cei 21 de alesi din vara, Florina Crisan promite ca reprezentantii parcului vor face “mare valva” pentru sporirea numarului de voturi, presarata cu actiuni pentru copii si activitati “de tot felul” in scoli. Si asta pentru ca, dupa decizia sa, comitetul condus de Federico Mayor va face vizite la toate cele 21 de situri, care “se lasa cu manifestari destul de interesante in fiecare tara”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.