Anul 2009 va incepe, in Sanatate, cu un audit privind licitatiile organizate de fosta echipa ministeriala si va continua cu incercarea de a rezolva problemele legate de salariile din sistem, migratia medicilor si calculul preturilor medicamentelor.

Noul ministru al Sanatatii, Ionut Bazac, n-a ascuns ca se teme de criza economica si, implicit, de posibilele sale efecte in sistem: somajul si plecarea medicilor buni in strainatate. Potrivit NewsIn, in 2008, echipa lui Nicolaescu s-a luptat in zadar cu cea de-a doua problema - peste 10% din totalul medicilor au facut cereri sa plecere din tara, motivati in principal de lefurile mai mari si de conditiile de lucru de mai bune din strainatate.

Dupa investire, Bazac a anuntat ca va colabora cu Ministerul Educatiei pentru gasirea de solutii prin care sa-i convinga pe tineri sa opteze pentru facultatile de medicina. De asemenea, dupa stabilirea bugetului pe 2009, ministrul Sanatatii va analiza posibilitatea de a mari salariile medicilor cu pana la 20%, asa cum prevede acordul semnat intre Federatia Sanitas si fostul ministru, Eugen Nicolaescu. Fara aceasta majorare, sindicatele ar putea declansa greva.

In privinta medicamentelor, noul ministru al Sanatatii a anuntat ca este hotarat sa schimbe criteriile de calculare a preturilor, pentru ca acestea sa nu mai depinda de cursul valutar si, implicit, pentru a nu mai exista nemultumiri din partea importatorilor si distribuitorilor. Cel mai probabil, noile preturi ale medicamentelor vor fi in lei si vor fi stabilite luand in considerare o medie a preturilor medicamentelor din 12 tari din Uniunea Europeana. In 2008, distribuitorii de medicamente au inregistrat pierderi mari si au fost nevoiti sa inchida depozitele in doua randuri, din cauza refuzului continuu al lui Nicolaescu de a actualiza preturile in functie de cursul valutar.

O alta prioritate pe agenda Ministerului Sanatatii pe 2009 este, potrivit NewsIn, si trecerea tuturor spitalelor in administrarea autoritatilor locale, proces inceput deja in Capitala, cu titlu experimental, de cabinetul Tariceanu. "In luna martie a anului viitor, vom analiza, impreuna cu cei de la Primaria Capitalei, rezultatele primelor luni ale spitalelor in grija municipalitatii si, daca vom constata ca lucrurile merg bine, vor trece toate spitalele la primarie", a precizat Bazac.

Tot din 2009, managerii spitalelor vor fi nevoiti sa prezinte proiecte si argumente solide in vederea obtinerilor de fonduri. De asemenea, Ministerul Sanatatii va acorda o atentie deosebita monitorizarii cheltuielilor spitalelor si activitatii managerilor. "Cheltuielile inutile din spitale trebuie eliminate, pentru a directiona banii acolo unde este nevoie", a mai spus Ion Bazac.

In concluzie, o lista consistenta de bune intentii. Ramane de vazut cate dintre ele vor fi concretizate, in conditiile in care pentru "bolile" sistemului national de sanatate se tot cauta leacuri de 19 ani incoace.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.