Profesorul Gheorghe Zbuchea s-a stins din viata ieri in jurul pranzului. Profesor in cadrul catedrei de Istorie universala a Facultatii de Istorie, Universitatea Bucuresti, Gheorghe Zbuchea a fost cel mai de seama cercetator roman al istoriei romanilor sud-dunareni.
Nascut in anul 1940, a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti in anul 1962, unde a apoi a devenit profesor. Istoricul Gheorghe Zbuchea a coordonat in ultimii ani mai multe teze de doctorat ale unor romani din Serbia cu privire la istoria romanilor din dreapta Dunarii. Profesorul Zbuchea a fost unul dintre putinii care au luat o pozitie publica fata de incercarile de impunere a unei false teorii care sustine o identitate separata a aromanilor fata de romani.

Studentii si apropiatii isi vor putea lua ramas bun de la profesorul Zbuchea azi la capela cimitirului Sfanta Vineri si maine, la ora 12, cand se va sustine o slujba. Inmormantarea va avea loc maine la Manastirea Caldarusani, in jurul orelor 13.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.