Legea armelor si munitiilor interzice folosirea petardelor sau a altor obiecte pirotehnice chiar si in noaptea de Anul Nou. Pentru Revelion, politistii recomanda achizitionarea obiectelor pirotehnice din categoria artificiilor.

Desi Politia a facut tot posibilul sa diminueze accidentele produse in urma folosirii ilegale a obiectelor pirotehnice, foarte multe persoane au ignorat pericolul si au continuat sa arunce cu petarde si pocnitori, inca de la inceputul lunii decembrie. Micile proiectile au avut de cele mai multe ori drept tinta femeile si batranii.
Victimele nu au nicio sansa in fata atacului si, in cel mai bun caz, se aleg cu palpitatii si buzunare rupte, dar nu fac plangere la Politie “doar pentru atata lucru”. Acum, in preajma Revelionului, autoritatile se orienteaza spre locurile de unde persoanele fizice isi pot achizitiona petarde.

Dealerii, sub lupa

Peste 3.000 de politisti, jandarmi, politisti de frontiera, politisti comunitari si inspectori de la inspectoratele teritoriale de munca au facut, pana la jumatatea lunii decembrie, peste 2.900 de controale la firmele care comercializeaza obiecte pirotehnice, in urma carora au dat 68 de amenzi contraventionale si au constatat 64 de infractiuni pentru care s-au deschis dosare de cercetare penala. Pedeapsa in aceste cazuri este inchisoare de la 3 luni la un an. Pana in prezent, nicio persoana nu a fost inchisa din acest motiv. Infractiunea a ramas insa in cazierul celor gasiti vinovati.

“In momentul de fata ne indreptam atentia indeosebi asupra dealerilor de obiecte pirotehnice, adica a societatilor comerciale. Potrivit legii, acestea au dreptul de a vinde astfel de materiale doar firmelor acreditate pentru organizarea focurilor de artificii, cu ocazia sarbatorilor si a diverselor evenimente”, a declarat seful Directiei Arme Munitii Explozivi si Substante Toxice, din cadrul IGPR, comisarul-sef Niculae Marinescu.
In perioada 22-26 decembrie, politistii impreuna cu jandarmii, lucratori ai Politiei de Frontiera si politistii comunitari au confiscat peste 250.000 de petarde si au aplicat amenzi de peste 35.000 de lei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.