Cei peste 500 de romani din Fasia Gaza trebuie evacuati de catre guvernul roman pentru ca suporta aceeasi soarta ca si palestinienii din regiune si, in plus, Romania, care are bune relatii cu Israelul, trebuie sa intervina pentru a opri atacurile, a declarat luni ambasadorul palestinian.

Ahmed Abdul-Salam Hassan Majdalani, ambasadorul Palestinei la Bucuresti, a recomandat autoritatilor romane se evacueze cei peste 500 de cetateni romani din Gaza, sugerand ca Egiptul ar putea oferi ajutor in acest sens. "Sfatul nostru este ca nu numai sa se efectueze evacuarea romanilor, dar si sa se intervina pentru a opri aceste atacuri asupra poporului palestinian. Romania are relatii bune cu Israelul si, de asemenea, are o comunitate importanta acolo, care ar putea juca un rol important in aceasta situatie", a declarat Majdalani.

Potrivit informatiilor oferite de MAE, in Fasia Gaza ar exista 300 de cetateni romani, inclusiv copii, si nu 500, asa cum a spus ambasadorul Majdalani. Ambasada Romaniei de la Tel Aviv se afla in alerta si este pregatita sa intervina in cazul in care cetatenii romani vor cere aceasta, dar pana acum nu a fost semnalat un astfel de caz.

Oficialul palestinian a mai anuntat ca in cursul zilei de luni va avea o intalnire cu reprezentanti ai Ministerului roman de Externe pentru a transmite cerintele Palestinei in legatura cu situatia din Gaza. Aceste cerinte vizeaza "interventia comunitatii internationale pentru oprirea imediata a atacurilor asupra poporului palestinian si asigurarea protectiei poporului printr-o forta internationala, asa cum s-a intamplat, de exemplu, in Kosovo", a spus Majdalani. De asemenea, ambasadorul a aratat ca va mai cere spijin si ajutor umanitar din partea comunitatii internationale pentru asigurarea necesitatilor de baza ale poporului palestinian.

Majdalani considera ca va fi necesara judecarea Israelului la tribunalele internationale, pentru ca ceea ce se intampla in Gaza reprezinta "crime de razboi si terorism de stat organizat".

"Israleul sustine ca aceste raiduri aeriene vizeaza apararea poporului, dar in realitate aceste atacuri au in vedere sporirea popularitatii coalitiei guvernamentale israeliene in conditiile in care la 10 februarie vor avea loc alegeri", a acuzat ambasadorul. "Au trecut la masacrarea poporului palestinian pentru a-si creste cota de popularitate aflata in declin", a mai insistat el.

"Actualul guvern israelian doreste sa schimbe regulile jocului si sa creeze o noua realitate in zona, inainte ca noua administratie SUA sa preia conducerea", a explicat oficialul palestinian, sugerand ca Israelul vrea sa evite continuarea negocierilor pentru pace in baza Conventiei de la Annapolis.

Potrivit celui mai recent bilant al pierderilor oferit de ambasadorul Majdalani, au existat de sambata pana in prezent 210 raiduri aeriene, in timpul carora au fost afectate 230 de sedii ale institutiilor publice, dintre care si Facultatea Musulmana din Gaza, 13 moschei si Biserica Ortodoxa din Gaza. De asemenea, pana la ora 13.30, numarul mortilor se ridica la 312, dintre care 43 de copii cu varste intre 1-12 ani. Numarul ranitilor ajunge la 1.400, dintre care 380 sunt copii.

Majdalani a precizat ca presedintele Mahmoud Abbas a avut deja consultari cu liderii arabi si a stabilit ca miercurea viitoare sa fie organizata o reuniune a ministrilor de externe arabi, urmand ca, cel mai probabil, vineri sa aiba loc o reuniune a presedintilor arabi pentru a discuta situatia din Gaza.

Luni a avut loc si la Bucuresti consiliul ambasadorilor arabi pentru a condamna "atacurile grosolane" la care este supus poporul palestinian si "distrugerea sistematica a populatiei, economiei si infrastructurii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.