Adrian Rahau, 47 de ani, practica pescuitul in Sulina de cand era copil. Amintirile frumoase de acum trei decade si schimbarile care s-au produs in ultimii ani in industria pescuitului din Delta ii apasa sufletul atat de mult, incat crede ca “maine, poimaine va muri de oftica”. Pentru el, meseria de pescar a disparut.
“Se va vorbi despre orice in Sulina, de la inceputul anului care vine, dar nu de pescuit”, spune Rahau.

De fapt, pentru el, Delta este deja inchisa, avand in vedere perioada de prohibitie de trei luni si interzicerea setcilor pe tot parcursul anului. Uneltele permise in prezent sunt vintirul si talianul, care nu fac fata nevoilor pescarilor.

“Autoritatile spun ca ne vom descurca foarte usor din turism si tot ei stiu foarte bine ca turismul exista doar trei luni pe an, iar anul n-are trei luni, are de patru ori mai multe.

Nu stiu daca mai intereseaza pe cineva cum vom trai”, mai spune Rahau. Pescarul se intreaba de cate ori au crescut preturile la peste, in magazine. Nici nu conteaza, spune el, din moment ce cherhanalele platesc, de 20 de ani, acelasi pret pentru pestele

luat de la pescari: “Deci, ca sa poti face fata, trebuie sa prinzi mai mult peste, foarte mult. Dar cu ce, daca nu te mai lasa cu niciun fel de scula? Asa ca, vrei, nu vrei, te lasi de pescuit.

O sa plecam si noi la capsuni, prin Spania sau Italia... Noi ne amagim, facem un fel de pescuit autorizat, dar furat. Hotie, braconaj, tot dracu’ ala e... de fapt se fura ca sa poti supravietui”.