Cei aproape o suta de refugiati sudanezi, majoritatea originari din Darfur, care au parasit o tabara impovizata din desertul irakian plecand spre Romania, au sosit in aceasta noapte in Timisoara si au fost gazduiti in Centrul de Tranzit in Regim de Urgenta din oras

Cei 97 de refugiati sudanezi, printre care femei si copii, au fost scosi din zona de conflict de catre Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati. Ei au fost izolati intr-o tabara improvizata in desertul irakian, unde au fost o tinta continua a diverselor grupari armate care controleaza zona.

Grupul a ajuns la Timisoara cu un zbor special din aeroportul Marka din Amman.

“Ne ascundem de parca am fi niste animale. Romanii sunt un popor minunat”, a spus un refugiat.

Momentan, grupul este gazduit in Centrul de Tranzit in regim de Urgenta din Timisoara, de unde vor fi relocati in alte state ale lumii.

Un alt grup de 42 de refugiati sudanezi ar urma sa paraseasca Irakul in ianuarie 2009.

Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) a anuntat marti ca aproape o suta de refugiati sudanezi, majoritatea originari din Darfur, au parasit o tabara impovizata din desertul irakian, plecand spre Romania, in cadrul unui program de reinstalare.

Refugiatii parasisera Sudanul la sfarsitul anilor '80, dar situatia lor in Irak s-a deteriorat grav dupa invazia americana din 2003. Ei au fost intre timp victime ale "violentelor, santajelor, expulzarilor si agresiunilor", dar nu mai vor sa se intoarca nici in Sudan, a explica UNHCR.

Refugiatii sudanezi au incercat sa paraseasca Irakul dupa ce 17 dintre ei au fost ucisi de grupuri de insurgenti, intre decembrie 2004 si februarie 2005, dar au ajuns in tabara K-70 din desert, in apropiere de Al Rutbah, la 75 de kilometri est de frontiera iordaniana, a explicat Redmond. "Acolo au infruntat conditii climatice severe si hartuiala militiilor", potrivit UNHCR.

Gratie unui acord intre guvernele iordanian si roman, cei 97 de refugiati au parasit Ammanul cu destinatia Romania, unde vor fi gazduiti intr-un centru de tranzit de urgenta de la Timisoara, inainte de a fi reinstalati definitiv.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.