Zvonul celor 300 de oameni de care trustul PRO intentioneaza sa se desparta pe fondul crizei economice incepe sa capete contur, chiar daca cei pusi pe liber se tem sa vorbeasca, iar atunci cand o fac prefera anonimatul.

Sunt 30-35 de oameni de la PRO TV, Acasa TV, MTV sau PRO FM pe care un producator executiv din PRO TV ii stie personal si sustine ca au primit, la fel ca si el, decizia de disponibilizare. A auzit, insa, in ultimele saptamani, de cateva sute care ar fi dati afara. “Dupa data de 1 decembrie, cand fiecare dintre noi a primit o bratara pe care scria «Noroc ca esti protevist!», a inceput sa curga cu disponibilizari”, declara pentru Cotidianul sursa din PRO TV, care ne-a rugat sa-i pastram anonimatul.
Demisia primita era, spune ea, “gata redactata de cei de la Resurse Umane”, care i-au explicat: “«Ne pare atat de rau, sunteti un angajat model, dar contextul este nefavorabil...

de la 15 ianuarie nu mai sunteti angajat al nostru... dar cu toate acestea veti primi o prima de Craciun si salariul pe luna decembrie! Tot ce trebuie sa faceti este sa semnati aceasta demisie!»".
Astfel, pana pe 15 ianuarie, atat sursa citata, cat si restul colegilor aflati in aceeasi situatie figureaza inca in calitate de angajati, “dar ni s-au luat deja legitimatiile. De pe 15 decembrie pana pe 15 ianuarie am primit concediu”.

Fete triste la Acasa

Este completata de o alta voce, operator la PRO TV, care a primit o veste asemanatoare. “Au lovit puternic si in cei de la Acasa. Au dat afara jumatate din personal, ceea ce inseamna 30 de oameni. Numai eu am vazut vreo sase de la Acasa iesind de la raport cu fetele triste”, sustine aceasta.

Operatorul PRO TV descrie pentru Cotidianul si metodele folosite de oficialii trustului pentru a face disponibilizari: “Au plecat de pe o pozitie de forta, zicand «Semneaza asta», care era practic o decizie de demisie, pana la urma. Ne-au zis ca e mai bine sa nu te certi cu trustul, ca poate vreodata mai vrei sa te mai intorci si vei avea, oarecum, intaietate. Si, totodata, ca e mai bine sa pleci intr-o relatie buna. Si ca oricum nu ai nimic de castigat daca protestezi. Plus ca ne-au zis «Daca va dam noi afara, nu o sa apara pe cartile de munca, iar pentru bine vostru e mai bine sa se vada ca ati plecat voi si nu ca v-am dat noi afara». Un alt criteriu a fost pastrarea celor care muncesc mai mult. S-au dat si oameni care erau, cumva, nemultumiti (n.r. de statutul lor in PRO)”. Fostul angajat este totusi acoperit in privinta viitorului job: “De la anul, n-o sa mor, totusi, de foame: o sa activez undeva, dar nu in televiziune”.

O angajata mai tanara din cadrul unei televiziuni detinute de trust confirma, tot sub anonimat, versiunea colegilor. “Am 10 luni de vechime. Am terminat de curand Facultatea de Jurnalism si decizia mi se pare o palma peste obraz. Nu mi-am gasit nimic altceva de lucru deocamdata”, declara reporterul pentru Cotidianul. Aceasta explica si frica de a iesi public in fata pentru a protesta fata de decizie: “Cei de la PRO au foarte multe relatii: s-a pus problema ca nu putem noi sa dam in judecata ditamai trustul pentru ca vom avea probleme pana la urma oriunde ne vom duce mai departe”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.