Catalin Harnagea, fost sef SIE, descrie etapele la care sint supusi cei trei jurnalisti de catre psihologi

Cei trei jurnalisti romani au intrat de ieri in asa-numita operatiune de "debriefing". Conform etapelor folosite in astfel de situatii, de la sosirea la Bucuresti cei trei au facut pentru inceput obiectul unor verificari medicale. Lucru anuntat si de presedintie. "Descarcarea de informatii" este o practica a serviciilor secrete pentru agentii din exterior. Fostul sef al SIE, Catalin Harnagea, relateaza etapele "descarcarii de informatii" si spune ca acest exercitiu poate ajuta la aflarea multor detalii. Potrivit unor surse din servicii secrete, in prezent, cei trei s-ar afla intr-o locatie a acestora unde sint deja supusi asa numitului exercitiu de "descarcare de informatii". Probabil, ei au intrat in acest program incepind de ieri.

Harnagea spune ca aceasta modalitate este considerata o actiune terapeutica pentru grupuri si indivizi care au trecut prin traume si exclude ca operatiunea sa aiba loc intr-un spital. Este vorba despre o analiza psihologica dezvoltata in Statele Unite acum 15 ani pentru pompieri si veteranii de razboi. Ulterior, acest exercitiu a fost preluat de CIA si de celelalte servicii de informatii americane pentru a extrage informatii de la agentii care aveau misiuni in strainatate. In prezent, spune Harnagea, acest mod de analiza a fost preluat de servicii secrete, printre care si cele romanesti, pentru agentii la finalul unei misiuni externe. In limbajul serviciilor secrete, exercitiul se numeste "analiza" si vizeaza aspectele misiunii. (Andrei Badin)

Descrierea etapelor"Debriefingul" are cinci etape pentru agenti, iar in cazul civililor este vorba de sapte etape.

Etapa 1: Fixarea locului, introducerea personajelor, motivele care au creat evenimentul.
Etapa 2: Faza factuala. Fiecare, pe rind, isi precizeaza rolul si participarea la eveniment si informeaza asupra faptului fara a da insa detalii.
Etapa 3: Contine marturiile despre impactul pe care l-a avut evenimentul asupra fiecaruia si ce anume l-a impresionat.
Etapa 4: Faza sentimentala. Fiecare spune ce sentimente i-au fost generate de evenimente. Se intra in amanunte. Aceasta faza poate dura foarte mult.
Etapa 5: Faza reactiei. Fiecare impartaseste reactiile din timpul si de dupa eveniment.

Faza finala: Se intra in detalii pe fiecare punct. Daca marturiile contin deosebiri majore, sint audiati doi cite doi pentru a fi ajutati sa-si aminteasca detaliile. Celelalte doua etape suplimentare pentru civili contin tratamente pshilogice in cazul in care exista traume. Exclus orice contact cu rude sau cunoscuti. Catalin Harnagea spune ca pentru ca operatiunea sa aiba succes, cei trei trebuie sa fie izolati. "Este exclus orice contact cu rudele sau cunoscutii". El mai spune ca "descarcarea de informatii" in cazul celor trei nu poate avea loc decit cu "liberul consimtamint al acestora". Acest exercitiu psihologic poate ajuta ancheta autoritatilor romane.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.