Aproape 100 de tone din carnea de porc contaminata cu dioxina sunt inca pe piata autohtona, in timp ce doar 34 de tone de carne au fost puse sub sechestru, a declarat joi presedintele ANSVSA, Radu Roatis.

Roatis a declarat ca in Romania au ajuns in total 133,6 tone de carne din Irlanda, dintre care 3,6 tone via Belgia, 70 de tone via Ungaria, 40 de tone pe relatia Franta. Dimineata, conform unei notificari de la Comisia Europeana, au fost anuntate inca 20 de tone intrate in Romania prin Italia.

Cele 99,6 tone de carne de porc existente inca pe piata au fost procesate prin unitati mari de procesare si au intrat in magazine, nestiindu-se exact cantitatea comercializata.

''Nu se poate face inca o estimare a cat s-a vandut, dar noi am dat alerta ca toate produsele sa fie retrase de pe piata'' a mai precizat Roatis, potrivit NewsIn.

Pana in prezent au fost efectuate 2.948 de controale in Romania pentru a se identifica carnea de porc din Irlanda contaminata cu dioxina, dintre care 38 s-au efectuat in unitati de transare si procesare, 220 in depozite frigorifice, iar restul de 2.960 de controale au fost efectuate in depozite de vanzare cu amanuntul.

Potrivit lui Roatis miercuri la Bruxelles in cadrul unei reuniuni a fost adoptat un ghid cu masuri referitor la situatia contaminarii carnii de porc cu dioxina, prin care se prevede ca toata carnea exportata din Irlanda dupa 1 septembrie sa fie retrasa de pe piata. O alta masura a ghidului prevede ca produsele compuse precum sandwich, pizza si alte produse compuse ce contin peste 20% carne de porc de origine din Irlanda sa fie de asemenea retrase de pe piata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.