In prezent, in Uniunea Europeana exista 56.000 de pacienti care au nevoie de un donator compatibil de organe. Potrivit estimarilor CE, zilnic mor 12 persoane care ar avea nevoie de transplant.

Directiva prevede un cadru juridic clar pentru donarea si transplantul de organe in Uniunea Europeana, in sensul ca fiecare stat membru va desemna o autoritate nationala competenta pentru a asigura respectarea standardelor UE in materie de calitate si siguranta.

Standardele includ stabilirea unui sistem de trasabilitate a organelor umane si a unuia de raportare a incidentelor adverse severe, precum si a reactiilor adverse grave. Strangerea datelor cu privire la caracteristicile organelor va fi standardizata, pentru a facilita schimbul de organe umane si pentru a-i furniza cele mai noi informatii chirurgului care se ocupa de transplant.

Planul de actiune vizeaza incurajarea actiunilor comune si facilitarea coordonarii cu statele membre, obiective care vor fi indeplinite prin intermediul a diverse mecanisme, precum schimbul de bune practici sau incheierea unor acorduri la nivelul UE privind teme specifice.