Casatoria inca reprezinta un pas important pentru mai mult de 75% dintre romani, care au fost sau sunt casatoriti in prezent, potrivit studiului "Viata de familie - 2008", primul studiu care analizeaza tipurile de familie din Romania, realizat de Fundatia Soros Romania.

Studiul Soros demonstreaza ca pasul casatoriei este inca unul foarte important pentru romani - 57% dintre respondenti au decis sa se casatoreasca, iar 19% au fost casatoriti si sunt in prezent separati, divortati sau vaduvi, arata NewsIn.

In acelasi timp, numarul uniunilor consensuale (persoane care au o relatie stabila, locuiesc impreuna, dar nu sunt casatoriti legal) este relativ mic, acest tip de convietuire fiind intalnit doar la 5,7% din populatie. Numarul uniunilor consensuale in Romania este considerabil mai scazut in comparatie cu Europa Occidentala - in Danemarca, de pilda, una din cinci familii este de acest tip. Motivele cel mai des invocate pentru care este preferat acest stil de viata sunt reprezentate de dificultatile financiare, lipsa unei locuinte proprii (90% dintre respondenti), comoditatea si lipsa de incredere in relatie.

Potrivit rezultatelor cercetarii "Viata de familie", romanii sustin ideea implicarii statului in protectia familiei. Comparativ cu statele occidentale din UE, unde cetatenii considera ca mijloacele optime de a imbunatati situatia familiei ar fi un program de munca flexibil si cresterea ocuparii, in statele nou admise in UE, printre care si Romania, indivizii prefera alocatii mai mari pentru copii, ridicarea nivelului indemnizatiilor de maternitate si al celor prentru cresterea si ingrijirea copilului, precum si reducerea costurilor pentru educatie.

Peste jumatate dintre respondentii cercetarii SOROS considera ca alocatiile ar trebui sa fie in suma fixa, aceeasi pentru toate familiile,
in timp ce numai o treime dintre ei crede ca alocatiile ar trebui sa fie date in functie de venitul familiei. De asemenea, trei sferturi dintre persoanele intervievate sustin ideea unei sume fixe pentru concediul parental, care sa nu varieze in functie de venitul anterior al parintelui.

Bunicii continua sa reprezinte un sprijin important pentru familiile cu copii - peste 50% dintre respondenti au declarat ca au apelat adesea la ajutorul bunicilor, iar 12% la sprijinul altor rude. In ceea ce priveste serviciile de ingrijire specializate, majoritatea familiilor cu copii - 65% - apeleaza la gradinita si, intr-o masura mai mica (13%), la cresa. Bonele sau centrele de zi pentru copii sunt foarte putin mentionate in ingrijirea copiilor, ambele avand o pondere de 2,2%.

In peste 80% din cazuri, femeia este cea care ramane acasa sa ingrijeasca copilul dupa nastere, ceea ce arata ca ea continua sa aiba un rol traditional in gospodariile din Romania. In aproximativ 13% din cazuri, niciunul dintre parinti nu a luat concediul de crestere si ingrijire a copilului. Peste 70% dintre cei care s-au intors mai devreme la serviciu au declarat ca au facut acest lucru din nevoia de bani, 10% - din nevoia de activitate, iar 20% - pentru a evita aparitia unor probleme la locul de munca.

In familiile care au copii exista o diversitate de aranjamente - 69,6% dintre parinti sunt casatoriti, iar restul este format din familii care au trecut printr-un divort, familii cu parinti necasatoriti sau familii cu un singur parinte.

Studiul "Viata de familie - 2008" are la baza un sondaj de opinie cu trei esantioane de respondenti: un esantion reprezentativ national, de 1.400 de persoane de peste 18 ani, un esantion de 500 de cupluri care traiesc in uniune consensuala (au o relatie stabila, locuiesc impreuna, dar nu sunt casatoriti legal) si un esantion de 500 de familii monoparentale (un adult si un copil in varsta de pana la 18 ani).

Culegerea datelor s-a realizat in intervalele 15 - 30 aprilie si 5 - 20 mai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.