Disidentul Vasile Paraschiv a declarat ca nu este de acord cu decizia Tribunalului Bucuresti, prin care s-a hotarat ca statul roman sa-i plateasca doar 300.000 euro drept daune morale pentru chinurile la care a fost supus de comunisti, informeaza NewsIn.

Nu accept ca statul roman sa-mi plateasca doar 300.000 euro. Copilul meu a facut pareza faciala din cauza presiunilor colonelului Ursescu Niculae. Din cauza lui, s-a trezit intr-o dimineata cu gura in locul obrazului stang. Iar acum, judecatorii vor ca statul sa imi dea doar 300.000 euro. Acesti judecatori sunt judecatorii pe care i-a crescut Partidul Comunist si care au ramas legati de comunisti si azi”, a adaugat Paraschiv.

Disidentul a mai declarat ca i-a cerut avocatului sau sa faca apel impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti, deoarece suma este mult prea mica in raport cu tortura pe care el si familia sa au indurat-o din partea Securitatii.

"Sunt foarte nemultumit de decizia Tribunalului pentru ca au distrus o viata de om, care nu se justifica cu 300.000 de euro, dupa ce mi-au facut acte false ca sunt nebun. La inceput, as fi vrut 10 milioane de euro, dar ma multumeam si cu un milion, insa nu cu 300.000 euro. Eu n-am primit doar o palma, am fost chinuit o viata", a spus luptatorul anticomunist, cand a fost intrebat daca e multumit de suma pe care Tribunalul Bucuresti a decis sa i-o dea statul roman.

Paraschiv a spus ca timp de 21 de ani a "suferit ingrozitor". "Din 1968 pana in 1989, cand a inceput Revolutia, am fost supravegheat de Securitate 24 din 24 de ore si am fost batut de comunisti, in nenumarate randuri, in padurea Paulesti si in alte paduri din tara", a spus disidentul.

Paraschiv a mai povestit, pentru NewsIn, la ce umilinte l-au supus comunistii si cate a trebuit sa indure pentru a li se opune: "M-au umilit atat de mult, incat, sub amenintare cu moartea, m-au pus sa semnez un angajament de loialitate fata de statul roman si de Securitate. L-am semnat in 14 mai 1987, pentru a-mi salva viata. Pentru ca, insa, nu am respectat nimic, in 22 martie 1989, intr-o cabana din padure, am fost chinuit 7 zile si 7 nopti, fara apa si fara mancare. Ma lasau asa, pana lesinam pe o banca, apoi aruncau apa pe mine si dimineata o luau de la capat cu tortura. In a saptea zi, m-au iradiat si, ca sa nu mor in mainile lor, m-au internat la Spitalul Voila din Campina".

Tribunalul Bucuresti a admis, miercuri, cererea disidentului politic Vasile Paraschiv si a obligat statul roman sa ii plateasca 300.000 euro drept daune morale pentru chinurile la care a fost supus in perioada comunista.

Vasile Paraschiv a intentat un proces satului roman in 2007, prin care cerea 1 milion de euro daune morale pentru chinurile la care a fost supus de catre comunisti.

Paraschiv a returnat, pe 1 decembrie 2008, presedintelui Traian Basescu, decoratia primita, luni, de Ziua Nationala, spunand ca se simte obligat sa refuze primirea acesteia de la "un comunist ca toti ceilalti, care ne-au condus tara de la Revolutie si pana azi".

"Va multumesc pentru inalta distinctie ce ati hotarat sa mi-o acordati, dar eu sunt obligat sa refuz primirea ei de la un comunist ca toti ceilalti care ne-au condus tara de la Revolutie si pana azi si impotriva carora eu am luptat din 1968 si voi continua sa lupt pe cale legala si democratica pana la ultima bataie a inimii", a spus disidentul Vasile Paraschiv, luni, la Palatul Cotroceni, dupa ce seful statului i-a inmanat decoratia Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de cavaler.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.