Premierul va discuta astazi cu seful institutiei despre scandalul iscat de introducerea abonamentului la gaze * In opinia sa, asemenea masuri nu ar trebui sa afecteze facturile "intr-o proportie care sa creeze asemenea nemultumiri" * Ministrul Seres propune tarif separat pentru abonatii cu consum redus

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca se intalneste astazi cu presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Stefan Cosmeanu, pentru a discuta cu acesta despre introducerea abonamentului la gaze.

"Voi acorda toata atentia acestui subiect. Sunt interesat ca aceste decizii sa nu afecteze, in final, facturile intr-o proportie care sa creeze asemenea nemultumiri", a spus Tariceanu. El a amintit insa ca ANRGN este o institutie independenta, care nu solicita aprobarea premierului pentru o astfel de decizie.

Reamintim, consumatorii casnici achita, de la 1 aprilie, un abonament de 4500 de lei pe zi, pentru locuintele individuale, si 12.000 lei pe zi, pentru asociatiile de locatari, la care se adauga pretul gazelor furnizate in functie de consum si de societatea de distributie.

La randul sau, ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat ca se analizeaza propunerea ca abonamentul anual privind consumul anual de gaze propus de ANRGN sa fie astfel impartit pentru a evita platile excesive pentru consumatorii minimali. "In urma unor discutii cu presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, s-a propus o segmentare mult mai fina a primei clase in care se percepea abonamentul la gazele naturale, pentru a reduce costurile abonamentului si a optimiza costul cu consumul", a declarat Codrut Seres.

Potrivit ministrului, noul abonament ar urma sa vizeze trei grupe de consum: pana la 500 metri cubi pe an (care prevede acoperirea consumului unui aragaz) intre 500 - 1500 mc anual (pentru cei care au boiler), respectiv intre 1500 - 3500 mc pe an, pentru cei care folosesc aragaz, cazan (incalzire) si una sau doua sobe. "Pentru cei cu un singur aragaz, valoarea abonamentului se va situa la 30.000 - 40.000 lei pe luna, mult mai putin decat circa 160.000 lei cat platesc acestia pe luna in momentul de fata. Este o masura care va fi aplicabila in trei luni, cel mai probabil de la 1 iulie, o data cu majorarea pretului la gaze cu 8%", a spus ministrul Seres.

Acesta a sustinut utilitatea abonamentului si a criticat declaratiile, de factura populista, ale unora dintre politicieni, orientate impotriva introducerii abonamentului la gaze, precizand ca Romania s-a angajat inca din anul 2003 ca va introduce abonamentul la gaze, masura fiind amanata in 2004 din cauza campaniei electorale.

Codrut Seres a spus ca noile prevederi vor fi introduse in planul de masuri al ANRGN pentru rectificarea primei propuneri privind abonamentele.

Noii proprietari Distrigaz sustin abonamentul

Ministrul Economiei a admis ca Ruhrgas si Gaz de France, companii cu care s-au semnat contractele de privatizare ale Distrigaz Nord si Sud, sustin introducerea abonamentului. "Este adevarat ca au sustinut introducerea abonamentului, pentru ca in cazul in care nu avem asigurate fonduri pentru dezvoltare si investitii, companiile nu isi vor asuma riscul de privatizare pentru Distrigaz Nord si Distrigaz Sud", a precizat ministrul.

Seres a precizat ca abonamentul este necesar pentru separarea costurilor de intretinere de costurile de consum, deoarece "a trecut vremea acoperirii costurilor utilitatilor din fonduri bugetare". "Eu sustin continuarea aplicarii acestei masuri cu reducerea plajei pentru care se plateste abonament, prin intermediul acesteia urmand sa ieftinim tarifele pentru consumatorii cu consum mic si sa acoperim atat costurile de intretinere, de neutilizare a retelei si costurile de investitii", a aratat Ioan Codrut Seres.El este de parere ca ANRGN ar trebui sa solicite distributiilor de gaze statistici privind ponderile pe consum si pe populatie si, in functie de acestea, sa realizeze o diferentiere echitabila a taxelor de abonament.

Pe de alta parte, reprezentantii UGIR - 1903 solicita Executivului si ANRGN, prin intermediul unui comunicat de presa, sa respecte legislatia in vigoare si sa se consulte cu partenerii sociali inainte de a lua masuri cu efect in economie si in puterea de cumparare a populatiei. Introducerea abonamentului a provocat o disputa politica intre putere si opozitie si a atras nemultumirea sindicatelor, care au amenintat cu proteste de strada. Metodologia care a stat la baza stabilirii noilor tarife la gaze a fost aprobata de ANRGN in decembrie 2003


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.