Romania prezinta vineri la Bruxelles raspunsul la chestionarul Schengen, un document complex ce contine 250 de intrebari vizand toate domeniile acquis-ului Schengen, moment care marcheaza trecerea la cea de-a doua etapa in procesul de aderare la acest spatiu, au declarat pentru NewsIn surse MIRA.

Romania a transmis la inceputul lunii noiembrie raspunsul oficial la chestionarul Schengen, a doua etapa a procesului de evaluare Schengen, dupa transmiterea declaratiei de pregatire privind aderarea la spatiul Schengen.

Chestionarul Schengen este, potrivit unor surse oficiale din Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA), un document comprehensiv, care, prin intermediul raspunsurilor la cele aproximativ 250 de intrebari, abordeaza toate domeniile care se circumscriu acquis-ului (normelor legislative) Schengen. Raspunsurile Romaniei la acest chestionar vor fi analizate in cadrul Grupului de lucru pentru Evaluare Schengen, la Bruxelles, iar Romania va prezenta aceste raspunsuri in cadrul reuniunii de vineri.

Urmatoarea etapa a procesului de evaluare Schengen va fi demararea vizitelor de evaluare in Romania, cu ocazia carora echipele de experti din statele membre Schengen vor analiza stadiul implementarii acquis-ului Schengen in mod practic, in teren.

Aceste vizite vor fi organizate, incepand cu luna martie a anului 2009, in urmatoarele domenii: cooperare politieneasca, protectia datelor personale, vize, frontiere maritime, frontiere aeriene, frontiere terestre si SIS/SIRENE (Sistemul de Informare Schengen).

Romania si-a fixat, impreuna cu Bulgaria, obiectivul de a adera in 2011 la spatiul Schengen si are un calendar al aderarii la spatiul Schengen care cuprinde termene si proiecte ce se refera la indeplinirea conditiilor necesare atingerii acestui obiectiv. Finantarea proiectelor ce trebuie realizate se va face cu fonduri de la Guvern, cu fonduri PHARE si din facilitatea Schengen.

Conditiile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la spatiul Schengen au in vedere securizarea frontierelor externe conform standardelor Schengen, realizarea Sistemului Informatic Schengen care asigura legatura directa cu bazele de date ale Uniunii Europene, crearea conditiilor pentru intregrarea in sistemul european comun de vize, ceea ce presupune dotarea ambasadelor sau a consulatelor Romaniei din acest spatiu la standarde Schenghen, si realizarea conditiilor necesare pentru cooperarea politieneasca si judiciara.

Investitiile pentru securizarea frontierei de stat au fost estimate in 2008 la 160 de milioane de euro.

Din spatiul Schengen fac parte toate tarile UE, in afara de Romania, Bulgaria si Cipru, care sunt pe cale sa implementeze reglementarile Schengen. Ultimele tari care au intrat in Schengen, la 21 decembrie 2007, sunt Cehia, Estonia. Letonia, Lituania, Polonia, Slovenia si Ungaria. Marea Britanie si Irlanda au doar un acord de colaborare judiciara si politieneasca cu spatiul Schengen .

De asemenea, Uniunea Europeana si Elvetia au stabilit eliminarea controlului la frontierele terestre incepand de la 12 decembrie si in aeroporturi din 29 martie 2009, a anuntat saptamana trecuta presedintia franceza a UE. Elvetia, care nu este membra UE, a hotarat in 2005, prin referendum, aderarea la spatiul Schengen.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.