Duminica, la ora 21.00, INSOMAR si CCSB au indicat PSD drept castigatorul alegerilor, urmat de PD-L. Luni dimineata, situatia s-a rasturnat insa spectaculos, odata cu anuntarea, de catre Biroul Electoral Central, a rezultatelor partiale dupa numararea a 71,06 % din voturi: PD-L a luat fata PSD-ului. Bucuria PD-listilor n-a durat insa mult, deoarece dupa numararea a 99,62% din totalul sectiilor de votare, PSD+PC s-a intors pe prima pozitie, urmat de PD-L la distanta mica. Diferentele dintre exit poll-uri si rezultatele aproape finale au fost considerabile, fata de marja de 1% asumata de INSOMAR si CCSB, iar sociologii pun asta pe incapacitatea celor doua institute de sondaj de a se adapta sistemului de vot uninominal, folosit in premiera in Romania.

Directorii ambelor institute au precizat ca diferentele dintre estimari si rezultatele finale sunt rezonabile pentru niste sondaje.

Mirel Palada, directorul CCSB, a pus neconcordantele pe seama celor care au spus una si au votat alta, precum si a greselilor de vot si a incercarilor de frauda. Cecilia Zavalache, directorul INSOMAR, a vorbit si ea de persoanele care au crezut ca au votat ceva si in realitatea s-au ales cu votul anulat, in principal in mediul rural, fieful traditional PSD. Zavalache a mai subliniat ca au fost intervievatii doar votantii din tara, nu si cei de afara, care au votat majoritar in favoarea PD-L.