Marele intelectual francez Claude Lvi-Strauss, care a pus bazele antropologiei moderne si a influentat generatii intregi de cercetatori, va implini, vineri, 100 de ani, informeaza AFP.

Cu ocazia aniversarii, ziua de 28 noiembrie va fi una speciala la Musée des Arts Premiers din Paris, unde 100 de personalitati vor citi din textele lui Lévi-Strauss. De asemenea, marelui antropolog ii va fi dedicat un program special pe canalul de televiziune Arte, iar in librarii vor aparea 20 de opere reeditate ale acestuia .

Odata cu aniversarea de 100 de ani, marele filosof va deveni primul centenar al Academiei Franceze.
Nascut pe 28 noiembrie 1908, Claude Lévi-Strauss a crescut in Paris, unde a studiat dreptul si filosofia, la Sorbona. Din 1935 a locuit in Brazilia, unde a predat pana in 1939.

Lévi-Strauss a devenit cunoscut incepand cu anul 1950, odata cu publicarea tezei sale numita „Structurile elementare ale rudeniei” („Les structures élémentaires de la parenté” - 1949). Prin aceasta carte, gigantul gandirii franceze a adus o noua metoda de analiza, care a devenit instrument comun al antropologilor de pretutindeni.

In 1955, filosoful a publicat cartea „Tropice triste” („Tristes tropiques” - 1955), care i-a asigurat reputatia internationala. Cartea, de o calitate literara exceptionala, se adreseaza atat publicul larg, cat si comunitatii stiintifice.

Din 1959, Lévi-Strauss a devenit presedinte al catedrei de antropologie sociala la Coll?ge de France, unde a format prima generatie de elevi care exploreaza si prelungesc teoria structuralismului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.