O persoana din Romania care traieste la oras produce anual 340 de kilograme de deseuri, dintre care 50 de kilograme reprezinta ambalaje, au spus joi, la Targu Mures, specialisti in domeniu care participa la un seminar despre colectarea selectiva a deseurilor, transmite corespondentul NewsIn.

„In cele 50 kg de ambalaje, 10,9% este hartie, 24,1% reprezinta deseurile din plastic, 11,2% este sticla si 4,4% este metal. In acest an Romania a reusit valorificarea maxima a deseurilor de carton si metal, iar pentru restul de ambalaje, sticla, plastic, lemn, Romania trebuie se atinga obiectivele prevazute de legislatia europeana pana in 2013. Sunt convinsa ca vom putea se ne conformam normelor de mediu. Important este ca fiecare sa-si faca treaba”, a afirmat Liliana Nichita, reprezentant al unei firme producatoare de ambalaje.

Ea a adaugat ca Romania se incadreaza in media europeana cu aceasta cantitate de deseuri produsa, insa nu trebuie omis ca Romania devine din ce in ce mai mult o societate de consum. „Ceea ce generam noi ca deseu incepe sa creasca an de an. Trebuie sa constientizam si sa aratam cetateanului ca schimbarea modelelor de consum este pana la urma ceva foarte important, a economisi apa, energia, a genera mai putine deseuri nu face decat sa conduca la un mediu mai curat, pentru noi, pana la urma. Aceasta cantitate de deseuri, de 340 de kg, inca nu este foarte mare, bine ar fi sa reusim sa o mentinem aici, sa nu creasca mai mult”, a spus Liliana Nichita.

In ceea ce priveste recuperea si valorificarea deseurilor, specialistii sustin ca Romania este in urma unor tari precum Ungaria si Cehia, intrucat acolo sistemele au inceput sa functioneze ceva mai devreme. „Noi nu putem decat sa folosim experienta lor si ceea ce facem noi este dovada ca ne-am uitat ce fac vecinii nostri. Suntem inca in urma lor, dar cred ca putem sa ii ajungem si sa ii depasim, daca ne stradurim putin”, a spus Liliana Nichita.

Nichita a adaugat ca, pana anul trecut, obiectivul referitor la valorificarea deseurilor de ambalaje a fost indeplinit, dar ca este necesara o mai mare implicare din partea cetatenilor. „Deseurile de ambalaje nu se regasesc doar in fluxul comercial, unde exista o serie de constrangeri si o serie de porceduri prestabilite. Operatorii economici stiu ce au de facut si fac. Practic, implicarea cetateanului trebuie fie primul pas, altfel noi nu ne vom mai atinge obiectivele incepand de anul viitor”, a aratat Nichita.

Potrivit ECO ROM Ambalaje, in Romania 30% din cantidatea totala de deseuri reprezinta plasticul, 26% este hartia, 20% sticla, 11,77 lemnul si 11,75 fierul. „Suntem inca departe de ce se intampla in alte state membre UE si suntem departe de ceea ce putem face”, a subliniat Nichita.

Sorin Popescu, director general ECO ROM Ambalaje, a precizat ca, in 2007, erau incluse in sistemul de colectare selectiva a deseurilor 24 de localitati si 800.000 de locuitori si s-a reusit colectarea a 8.000 tone de ambalaje. In 2008 au fost incluse 40 de localitati cu 1,8 milioane de persoane, si spera ca pana la finele anului sa fie colectate 13.000 tone de ambalaje. „De anul viitor se doreste ca ECO ROM Ambalaje sa intre in parteneriat cu 70 de autoritati locale pentru introducerea sistemului de colectare selectiva a deseurilor. Romania trebuie sa colecteze selectiv deseurile pana in 2013-2017, iar populatia este educata pentru a respecta acest sistem”, a afirmat Sorin Popescu.

Seminarul organizat la Targu Mures de ECO ROM Ambalaje sub patronajul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile are drept scop sensibilizarea autoritatilor din judetele Mures, Bistrita Nasaud, Harghita si Covasna, unde colectarea selectiva a deseurilor este inca in stadiu incipient.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.