Conducerea Facultatii de Medicina Dentara din Universitatea Titu Maiorescu a fost suspendata temporar de Biroul Senatului institutiei, ca urmare a unei anchete proprii privind existenta unor studenti straini care nu stiu limba romana, a precizat decanul facultatii, Dan Slavescu, informeaza NewsIn.

"In contextul in care s-a spus ca unii dintre studentii straini care invata la noi la facultate nu stiu limba romana, s-a format o comisie formata din cinci cadre universitare, care a verificat daca acest lucru este adevarat. S-a dovedit ca toti studentii stiu limba romana. Singurele exceptii sunt doi studenti care au facut cerere de intrerupere a cursurilor, cu posibilitate de reinscriere la anul. In timpul acestei anchete, potrivit legii, conducerea universitatii a fost suspendata", a explicat decanul facultatii.

Prorectorul Universitatii "Titu Maiorescu", Dumitru Gheorghiu, sustine ca, in urma verificarilor, aproape toti studentii italieni inscrisi la Facultatea de Medicina Dentara cunosc limba romana. "Exista, e adevarat, doua exceptii pe care le-am intalnit pana acum, dar care ne-au declarat ca, avand in vedere vocabularul tehnic al medicinei, ei il stapanesc. Am verificat acest lucru si este adevarat. Ei au ajuns in anul 4 sau 5 avand in vedere faptul ca majoritatea examinarilor finale sunt practice sau in scris. Si in scris se descurca foarte bine", a declarat, la Realitatea TV, Dumitru Gheorghiu, membru al comisiei de ancheta.

Ministerul Educatiei a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, desfasurarea unei anchete privind eliberarea ilegala de diplome pentru cetatenii straini. Ancheta vizeaza toate cele 13 institutii de invatamant superior cu profil medical care functioneaza la nivel national. "Controlul se face pe trei directii: inmatricularea, mobilitatea si transferul studentilor straini in tara noastra, in vederea aplicarii normelor europene referitoare la statutul de cetatean UE sau non-UE", precizeaza reprezentantii ministerului. Altfel spus, in cadrul anchetei, se verifica modul in care studentii straini au fost inscrisi la facultate, daca acestia au fost prezenti la cursuri si in ce conditii le-au fost eliberate diplomele de licenta.

Scandalul legat de aceasta ancheta este al treilea privind diplomele eliberate ilegal, in Romania, unor cetateni straini. In anul 2000, Ambasada Italiei a atentionat Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica ca 63 de cetateni italieni obtinusera ilegal diplome de licenta, la Facultatea de Medicina din Iasi.

Iar in 2006, la Universitatea de Medicina din Oradea, s-a descoperit ca au fost eliberate peste 20 de diplome in specializari care nici macar nu exista in Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.