"S-a trecut la executarea hotararii judecatoresti irevocabile referitoare la identificarea locurilor de veci ale sotilor Ceausescu, cererea fiind formulata de catre Valentin Ceausescu si Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu. Ministerul Apararii Nationale a prezentat o adresa si rapoarte ale unor ofiteri din cadrul MAp care au participat la inhumare, prin care se atesta ca cei doi au fost inmormantati in cimitirul Ghencea civil, in locurile marcate in teren prin cruci. (...) Cele doua declaratii apartin lui Mugurel Florescu si lui Trifan Matenciuc”, a spus Haralambie Voicilas, care este avocatul lui Valentin Ceausescu in acest dosar.
Declaratiile aparatorului lui Valentin Ceausescu vin dupa ce Ministerul Apararii informase, vineri, faptul ca „a solicitat inscrisuri, sub semnatura privata, unor participanti la inhumarea sotilor Ceausescu”.

Solutia a fost gasita in urma unei intalniri care a avut loc in luna septembrie, intre reprezentantii Directiei legislative si asistenta juridica din MAp si reclamant, respectiv Valentin Ceausescu si Mircea Oprean. In urma acestei intrevederi, s-a stabilit ca, pentru punerea in executare a hotararii judecatoresti definitive, este suficient un inscris care sa probeze faptul ca sotii Ceusescu au fost inhumati in Cimitirul Ghencea civil.

In nota remisa NewsIn, MAp preciza ca aceste documente au fost inmanate „partii” si ca, astfel, „au fost puse in executare dispozitiile judecatoresti referitoare la obligatia ce i-a revenit in acest litigiu”. Potrivit avocatului Haralambie Voicilas, Valentin Ceausescu si Mircea Oprean ar fi intrat in posesia celor doua declaratii trimise de Ministerul Apararii, in urma cu zece zile.

Avocatul Voicilas a precizat ca documentele prezentate de MAp sunt „agreate” ca dovezi si de catre Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane, ceea ce inseamna ca exista toate formalitatile legale pentru ca Valentin Ceausescu si Mircea Oprean sa solicite concesionarea celor doua morminte si, implicit, deshumarea fostilor dictatori. „ Pana acum, aceste documente sunt agreate ca dovezi de catre Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane. (...) Finalitatea este urmatoarea: pe baza celor doua documente, cei doi - Valentin Ceausescu si Mircea Oprean - pot sa-si exprime optiunea de concesionare a celor doua morminte. Este treaba lor daca vor deschide sau nu mormintele”, a spus Haralambie Voicilas.

Oficialii din MAp nu au dorit, insa, sa dezvaluie cati dintre participantii la inmormantarea sotilor Ceausescu au fost contactati si nici care este numele lor. Totusi, Mugurel Florescu - care activeaza, in prezent, in cadrul Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS) - a confirmat faptul ca este unul dintre semnatarii celor doua declaratii olografe: „Pot sa confirm ca am semnat acele hartii. A fost chiar initiativa mea, in care am sugerat ca Ministerul Apararii sa solicite tuturor celor care s-au aflat in cadrele active ale Armatei la acea vreme sa dam cate o nota raport in legatura cu participarea noastra la inmormantarea sotilor Ceausescu. In consecinta, am primit o scrisoare de solicitare din partea MAp, in care eram intrebat daca pot sa raspund, in acest sens, pana pe 10 octombrie, in caz contrar, considerandu-se ca nu sunt de acord sa dau o asemenea declaratie. Eu am scris aproape o pagina si jumatate, care se afla acum la dosar. Apoi i-am recomandat si lui Matenciuc sa semneze aceasta declaratie, pentru a ajuta MAp-ul sa rezolve cazul”.

Contactat de NewsIn, Gelu Voican Voiculescu, unul dintre cei care s-au ocupat de inhumarea sotilor Ceausescu, a precizat ca, in afara sa, la inmormantare, au mai fost prezenti Cerasela Bojac Demetrescu, generalul Mugurel Florescu, locotenent colonel Trifan Matenciuc si colonelul Ion Baicu, cel care a si filmat inhumarea.

Totusi, generalul Florescu si-a amintit ca, pe langa cei mentionati de Voican Voiculescu, la inmormantare a mai participat si generalul Bogdan, care avea, la acea vreme, atributii in segmentul administrativ al Armatei, subordonatii sai fiind responsabili cu saparea gropilor Ceausestilor.

Astfel, desi patru dintre cei sase participanti la inmormantare erau, la acea data, cadre militare active ale Armatei, la reclamanti nu au ajuns decat declaratiile semnate de Mugurel Florescu si Trifan Matenciuc.

Voican Voiculescu a precizat ca nu a primit niciun fel de solicitare din partea Ministerului Apararii.

„Deocamdata, nu am primit. Eu imi doresc sa se termine cat mai repede toata povestea asta. Daca voi primi un astfel de document, voi certifica, cu toata raspunderea, ca sotii Ceausescu au fost ingropati acolo”, a adaugat acesta.

Mugurel Florescu era in momentul inhumarii sotilor Ceausescu consilier pentru probleme de justitie la Cabinetul vicepremierului Gelu Voican Voiculescu, in cadrul Guvernului provizoriu al Romaniei. „Fiecare a incercat sa aiba, in acele momente, un om de incredere langa el. Eu am participat la inmormantare la ordinul domnului Voiculescu, nu stiu cine a dat ordinul de sus ca cei doi sa fie ingropati acolo. Nu au fost inregistrate ordine precise in care sa se spuna cine participa la inhumare si nici nu s-a facut vreun raport”, mentioneaza Florescu.

Inainte de 1989, Florescu era maior de justitie, seful compartimentului juridic de la Departamentul pentru Productie de Aparare si Inzestrare a Armatei, sub comanda lui Victor Atanasie Stanculescu. Dupa Revolutie, Stanculescu il va aduce pe Mugurel Florescu la sefia Parchetului Militar, moment care coincide cu trecerea pe linie moarta a dosarului din „Decembrie 1989”.

Generalul Florescu activeaza, in prezent, in structurile Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS).

Trifan Matenciuc avea la Revolutie gradul de locotenent-colonel, ulterior el fiind avansat colonel. In prezent, Matenciuc este trecut in rezerva.