Romania s-a clasat pe locul 27 din 31 de state europene, coborand doua pozitii fata de anul trecut. Sistemul de Sanatate din Olanda este cel mai performant
La Bruxelles a fost lansat, ieri, Indexul European de Sanatate (Euro Health Consumer Index - EHCI) pentru 2008, document ce reprezinta o cercetare comparativa a sistemelor de profil din UE. Romania s-a clasat pe locul 27 din 31 de state (membrele UE plus Norvegia, Elvetia, Croatia si FYROM). Anul trecut Romania a ocupat pozitia 25. In 2007, tara noastra reusea sa adune 508 puncte pentru cele cinci subdomenii ale indicatorilor de performanta ai serviciilor medicale: drepturile si informarea pacientilor, timpul de asteptare pentru tratamente obisnuite, rezultatele sistemului de sanatate, generozitatea acestuia si accesul la medicamente.

In acest an, Olanda conduce clasamentul cu 839 de puncte, urmata de Danemarca (care in 2008 a castigat si la Indexul pentru Diabet, care ia in calcul mai multi indicatori de performanta in cazul acestei afectiuni), Austria (castigatoarea EHCI in 2007), Luxemburg si Suedia. Pentru sase sub-domenii si 34 de indicatori de performanta, Romania a acumulat doar 488 de puncte dintr-un maxim posibil de 1.000, rezultat ce o plaseaza, in 2008, in fata Bulgariei, dar mult in urma Ungariei (clasata pe locul 14, imediat dupa Regatul Unit).

Romania a mai reusit o contra-performanta si potrivit Euro Consumer Heart Index 2008 (indexul pentru anul in curs pe boli cardiovasculare), unde s-a clasat pe ultimul loc (locul 29 din 27 de state membre UE plus Norvegia si Elvetia), iar in cazul diabetului (potrivit Euro Consumer Diabetes Index 2008) a ocupat locul 26.
Euro Health Consumer Index foloseste sase sub-domenii esentiale: drepturile si informarea pacientului; informatizarea sistemului sanitar - prescrieri, transfer de date medicale; timp de asteptare pentru tratamente obisnuite; rezultate statistice; varietatea si incidenta serviciilor oferite si medicamante.

Autorii studiului apreciaza insa existenta in Romania a unui dictionar de medicamente online pentru nespecialisti. "Este considerata remarcabila existenta unui dictionar de medicamente online pentru utilizatori nespecialisti (layman adopted pharmacopoeia), lucru inca rar in Europa, insa insuficient cand vine vorba de accesul la medicamante", a declarat, potrivit unui comunicat de presa al EHCI, dr. Arne Bjrnberg, director al Departamentului de Cercetare al Euro Health Consumer Index.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.