Sindicatele din educatie ar putea amana greva generala din 18 noiembrie, in cazul in care Curtea Constitutionala va declara neconstitutionala si "Ordonanta 28%", dupa ce judecatorii CCR au decis in acest sens, miercuri, ordonanta ce amana aplicarea legii de majorare cu 50% a salariilor

"Eram siguri ca decizia Curtii va fi una favorabila noua, pentru ca, intr-un stat de drept, legea trebuie respectata. Am anuntat Avocatul Poporului si pentru ordonanta prin care se majoreaza salariile cu pana la 28% si, in functie de cand se va decide constitutionalitatea acesteia, s-ar putea sa amanam greva generala", a precizat pentru NewsIn liderul federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea.

Presedintele Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, spune ca, dupa ce CCR va lua o decizie si in privinta "Ordonantei 28%", sindicatele din invatamant se vor intalni si vor decide, de comun acord, in privinta actiunilor viitoare.

"Fireste, insa, ca vom tine cont de deciziile Curtii Constitutionale", a precizat Nistor.

Curtea Constitutionala a anuntat, miercuri, ca cele doua articole ramase in vigoare din ordonanta de urgenta de pe 31 octombrie, prin care se amana majorarea salariilor cadrelor didactice, sunt neconstitutionale.

Executivul a anuntat, luni, ca a adoptat o noua ordonanta, prin care a anulat un articol din prima ordonanta si prin care salariile profesorilor debutanti vor creste cu pana la 28,2%. Federatia "Spiru Haret" a solicitat Avocatului Poporului, miercuri dimineata, sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu neconstitutionalitatea ordonantei emise luni de guvern.

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a anuntat si ea, marti, ca va sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu aceeasi ordonanta. "Pentru grila de salarizare prevazuta prin aceasta noua ordonanta de urgenta nu am fost consultati asa cum cere legea. In plus, aceasta ordonanta anuleaza o lege votata de parlament si promulgata de presedintie, ceea ce este iarasi ilegal. Ordonanta a aparut din senin si este un abuz al guvernului, asa ca o vom contesta la Curtea Constitutionala a Romaniei, prin Avocatul Poporului", a precizat presedintele FSLI, Aurel Cornea.

Cadrele didactice au facut, saptamana trecuta, greva de avertisment si au pichetat parlamenul, ca protest fata de amanarea intrarii in vigoare a legii majorarii cu 50% a salariilor. Mai mult, ei nu renunta la greva generala pe termen nelimitat planificata pentru 18 noiembrie, pana nu isi primesc salariile majorate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.