Guvernul a aprobat miercuri Ordonanta de urgenta prin care se lanseaza proiectul-pilot de transferare a spitalelor catre autoritatile locale, primaria Capitalei primind "unele unitati sanitare cu paturi", cu exceptia celor de urgenta, a anuntat ministrul Eugen Nicolaescu.

Ministrul sanatatii a anuntat ca OUG prevede demararea in Capitala a unui proiect-pilot cu durata de un an in cadrul caruia spitalele - cu exceptia celor de urgenta - vor fi transferate de la Ministerul Sanatatii catre autoritatile locale, in special catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti. In functie de rezultate, proiectul-pilot se va extinde in toata tara.

"In municipiul Bucuresti se transfera unele unitati sanitare cu paturi, in continuare cele de urgenta ramanand, ca si cele de urgenta din judete, la minister si care nu se transfera", a declarat ministrul Nicolaescu, citat de NewsIn.

Oprescu vrea si spitalele de urgenta, ramase in grija Ministerului Sanatatii

Ordonanta de urgenta prevede ca vor fi transferate catre autoritatile publice locale managementul asistentei medicale acordate in unele unitati sanitare cu paturi din urmatoarele categorii: centre de sanatate, spitale comunale, orasenesti si municipale, unitati sanitare cu paturi din Capitala si din municipiile resedinta de judet.

Potrivit OUG, consiliile locale si cel CGMB vor prelua atributiile privind managementul asistentei medicale, aprobarea propunerilor privind modificarea structurii organizatorice, reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului - dar cu avizul conform al Ministerului Sanatatii si cu controlul modului de utilizare a fondurilor alocale spitalelor publice.

„Ordonanta adoptata astazi asigura stabilitatea personalului angajat, in contextul asigurarii finantarii acestuia de catre autoritatile administratiei publice locale.Prin descentralizare va creste rolul administratiei publice locale in dezvoltarea si implementarea de programe de sanatate care sa raspunda nevoilor comunitatii ”, a spus ministrul Sanatatii.

Criteriile in baza carora vor fi transferate unitatile sanitare cu paturi din Capitala vor fi detaliate intr-o hotarare de guvern, prin care va fi aprobata lista unitatilor transferabile. Hotararea va fi adoptata in 30 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta.

Pana la 1 ianuarie 2010, Guvernul va aproba lista tuturor unitatilor sanitare cu paturi care vor trece la comunitatile locale, in functie si de rezultatele proiectului-pilot.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, pe 5 noiembrie, ca nu este de acord cu proiectul-pilot al guvernului, prin care doar o parte din spitalele bucurestene trec in subordinea municipalitati, si a cerut ca 42 de spitale, inclusiv cele de urgenta, sa fie in administrarea edililor locali.

"Nu vreau un proiect-pilot facut doar pentru a inchide gura lui Oprescu", a spus primarul Capitalei. El l-a acuzat pe ministrul Sanatatii ca "nu a inteles inca" importanta trecerii spitalelor, in numar de 42, la primarie.

"Comunitatea locala va plati pentru cheltuielile de intretinere, renovare, consolidare, dar si pentru managementul acestor spitale. Acum, acesti bani vin de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, bani care trebuie sa fie folositi pentru servicii medicale", a mai spus Oprescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.