AVAS propune ca institutele de cercetare-dezvoltare neprivatizate sa fie restructurate intr-unul singur, iar terenurile si cladirile ramase sa fie vandute la liber pe piata imobiliara.
Institutul Cantacuzino, unul din putinele in care se mai face cercetare.

Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a trimis Guvernului, in septembrie, un memorandum, avizat si de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS), care vizeaza „reorganizarea societatilor comerciale care au ca domeniu de activitate cercetare-dezvoltare si proiectare, ramase in portofoliul AVAS“. Potrivit documentului, care este anexat propunerii de HG pentru modificarea normelor privind privatizarea acestor institute de cercetare ramase in administrarea statului, AVAS „se afla in imposibilitatea vanzarii pachetelor de actiuni“ la aceste societati, dupa ce Comisia Europeana a cerut autoritatilor sa schimbe conditiile de privatizare, pentru a nu fi considerate ajutor de stat.

Din inventarierea facuta de AVAS la 1 august 2008, 37 de astfel de societati cu capital de stat au fost identificate, dintre care la 12 statul e actionar minoritar, la 10 s-a declansat procedura de lichidare si raman 15, la care AVAS detine pachetul majoritar.

In cazul celor din urma, AVAS sustine ca multe dintre ele nu mai realizeaza venituri din cercetare sau indeplinesc conditiile pentru lichidare. Printre acestea se numara Institutul de cercetare in domeniul evaluarii bolilor profesionale, in domeniul masuratorii si controlului poluarii atmosferice (CEPIEM), Institutul de Proiectari Tehnologice pentru Industria Usoara (IPIU) sau Institutul National al Lemnului.

Propunerile facute in aceste conditii de AVAS vizeaza privatizarea institutelor care nu au depus documentatia sau nu au obtinut atestarea capacitatii de desfasurare a activitatii de cercetare ca orice societate comerciala, iar pentru celelalte, restructurarea, „prin divizare, compensare si/sau comasare de actiuni“, realizata de comun acord cu ANCS. Practic, institutele care isi vor pastra domeniul de activitate ar urma sa fie transformate in „nuclee (colective) de cercetare“, care vor fi „comasate intr-o locatie care poate deveni un parc stiintific sau un institut de cercetare interdisciplinar“, cu disponibilizarile de rigoare in randul cercetatorilor, potrivit memorandumului. Mai departe, „terenurile si cladirile care vor fi disponibilizate in urma acestui proces pot fi valorificate de catre AVAS in conditiile legii, prin licitatie deschisa, transparenta si neconditionata“. Potrivit actului, insa, sumele pe care statul le-ar obtine din aceasta afacere imobiliara ar urma sa fie folosite tot in cercetare, „pentru dotarea unitatilor nou create, dupa achitarea tuturor datoriilor catre bugetele de stat si locale“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.