Horatiu Malaele a jucat multe roluri memorabile si a ramas intiparit in memoria noastra drept unul dintre cei mai valorosi actori romani. Lui Horatiu Malele ii ramasese un singur rol nejucat si anume acela de regizor, de aceea, filmul “Nunta Muta” s-a dovedit a fi o mare provocare pentru el.
Debutul lui Horatiu Malaele in regie a fost asteptat cu o usoara urma de scepticism, cu teama ca imaginea marelui actor va fi umbrita. La prima vizionare, marti 11 noiembrie 2008, au fost invitati reprezentanti ai presei si critici de film care au ramas impresionati de povestea pe care a spus-o Malaele, prin intermediul marelui ecran.

Este o poveste despre impactul pe care l-au starnit primii ani ai Comunismului, intr-o lume rurala care nu este neaparat romaneasca ci mai degraba rupta din imaginarul colectiv al sud-estului Europei. Filmul lui Malaele ar pute fi astfel suspectat ca reia teme deja consumate in cinematografia romneasca, care abunda in scene ale comunismul.

Dar, nu… Filmul “Nunta Muta… si intunericul a venit de la Rasarit…” imprumuta din personalitatea regizorului sau, este si comedie si drama in acelasi timp, este o poveste spusa cu ajutorul unor personaje desprinse din povestile balcanice. Actiunea se rupe de realismul cu care ne obisnuisera tinerii regizori romani si il muta pe privitor intr-o lume fantastica, cu personaje caricaturizate, usor teatrale, invaluite intr-o lumina de basm. Aceasta lume nu a fost in nici un caz ferita de ororile Comunismului care venise dinspre est.

Filmul s-a bucurat de participarea celor mai mari actori romani, intre ei Tamara Buciuceanu, Dan Condurache, Anca Sigartau, Tudorel Filimon, Luminita Gheorghiu, Serban Pavlu, Victor Rebengiuc, Doru Ana, Ioana Anastasia, Anton Alexandru si Marian Bindea. In rolurile principale ii vedem pe tinerii Alexandru Potocean, in rolul lui Iancu si pe Meda Andreea Victor, in rolul Marei, a caror iubire se consuma in scene patimase. Muzica a fost semnata de Alexandru Andries, scenografia de Mihnea Mihailescu, iar costumele sunt o creatie a Oanei Paunescu (DADA).

O poveste adevarata, pe care regizorul a auzit-o in primii ani ai experientei de actor, spune ca, in multe sate lovite de tavalugul comunist care invaluia estul, s-au petrecut intamplari de domeniul absurdului. Astfel, intr-un sat moldovean, in anul 1953, anul mortii lui Stalin, mesenii aflati la o nunta au fost nevoiti sa isi continue petrecerea in absoluta tacere pentru a nu starni mania autoritatilor ruse.

Timp de 16 minute, actorii din film se exprima prin tacere si starnesc rasete care cu greu pot fi stapanite printre spectatori, in timp ce imaginatia regizorala a lui Horatiu Malaele debordeaza. Dar scena tine de domeniul tragicului in egala masura. Tancul rusesc va zgudui casa taraneasca, lasand un sat intreg indoliat.

“Eu cred ca am facut un lucru bun, care merita atentie”, a declarat Horatiu Malaele, in cadrul unei confeinte de presa. Este vorba despre un film in care s-a pus mult suflet si multa pasiune, in care mari actori ai scenei romanesti au jucat din iubire pentru meseria lor si nu pentru bani.

“Filmul te plimba ca un carusel printre suisurile si coborasurile vietii, care vazute prin ochii unui copil par povesti cu zane si capcauni, unde miticul se impleteste cu prezentul… Singurul meu regret este ca palmele mele au fost mute de uimire si de bucurie-am uitat sa aplaud, desi filmul, o capodopera, o merita din plin!”, a spus cu entuziasm Ileana Ciutacu, redactor 9am.ro, la sfarsitul vizionarii.

"Nunta Muta... si intunericul a venit de la Rasarit..." va avea premiera oficiala in data de 17 noiembrie 2008, iar dupa 21 noiembrie va fi distribuit de Castel Film, in toata tara. In data de 7 ianuarie filmul va fi prezentat si la Paris, pentru ca mai apoi sa participle la festivalurile internationale din lume.

Mai multe detalii si sinopsisul filmului le puteti afla de pe site-ul oficial, http://nuntamuta.ro/.

  • TRAILERUL FILMULUI 'NUNTA MUTA' DE HORATIU MALAELE



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.