Liderii unora dintre marile sindicate din Romania sustin ca promisiunile legate de majorarea salariilor mici ale Guvernului sunt, in realitate, "o mare teapa", in conditiile in care cresterile vor deveni efective abia in martie 2009, in loc de ianuarie, si vor fi acordate in mai multe transe, relateaza NewsIn.

"Ni s-a promis ca ni se majoreaza salariile de la 1 ianuarie si astazi (marti n.r.), in guvern, premierul ne-a anuntat ca de fapt majorarile vor avea loc de la 1 martie, urmand ca viitoarea crestere a salariilor bugetarilor sa aiba loc la 1 septembrie", a spus presedintele Sed Lex, Vasile Marica.

"Noi de asta am amanat greva si am decis sa discutam cu viitorul guvern, intrucat ni s-ar fi tras o mare teapa. Guvernul Tariceanu si-a facut, de fapt, imagine pe seama noastra, a sindicalistilor", a adaugat el.
Totusi, doua mari sindicate, respectiv Blocul National Sindical (BNS) si Cartel ALFA, au semnat marti acordul privind salarizarea in sistemul bugetar cu Guvernul.

"S-a dovedit ca Dumitru Costin (presedintele BNS n.r.) a fost astazi oaia neagra a Guvernului Tariceanu, fiind singurul care a semnat acordul de principiu privind salarizarea in sectorul bugetar"
, a spus Marica, vizibil iritat.

El a adaugat ca vrea sa initieze o reforma a sindicatelor, "pentru a nu mai trage unii hais si altii cea".

La randul sau, presedintele CNSLR-Fratia si al Sanitas, Marius Petcu, a explicat, pentru NewsIn, cum ar fi urmat sa aiba loc majorarile salariale in sectorul bugetar: "Ni se va acorda 25% in doua trepte, in martie si septembrie, dar de fapt aceasta majorare urma sa se acorde celor cu salarii cuprinse intre 600 si 700 lei. Or eu, in sanatate, cu sindicatul pe care il reprezint (Sanitas n.r.), nu am niciun salariu sub 700 lei, si uite cum, asa, o crestere de 25% a salariilor mici s-ar fi transformat de fapt in una de 17%, in doua transe", a precizat Petcu.

"Eu nu inteleg cum, in conditiile in care ni se acordau doar intre 3 si 5% la salarii cuprinse intre 1.000 si 1.500 de lei, s-ar fi ajuns la cresterea anuntata, de 10% in sectorul bugetar. Ba mai mult, salariile de peste 2.000 de lei nu ar fi crescut deloc. In aceste conditii, orice medii am face, nu avem cum sa ajungem la o crestere a salariilor cu 10%", a adaugat el.

Petcu a spus ca, in calitate de presedinte al Sanitas, nu va semna, vineri, un acord cu ministrul Sanatatii de majorare a salariilor din sectorul sanitar daca nu se va acorda o crestere semnificativa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.