Magazinul unei familii de romani din Roma a fost incendiat, dupa ce mass-media italiana a acuzat pe nedrept un roman ca ar fi provocat un accident rutier, soldat cu ranirea a 11 persoane, dintre care trei grav, relateaza cotidianul Il Giornale in pagina electronica.
Miercuri dupa-amiaza, toate televiziunile din Peninsula au anuntat la jurnalele de stiri ca un roman aflat sub influenta alcoolului si drogurilor a lovit cu masina un grup de persoane care asteptau autobuzul, la Roma, provocand ranirea a 11 dintre ele. De fapt, soferul, Bruno Radosavljevic, in varsta de 26 de ani, era croat. Informatiile gresite au alimentat, insa, si mai mult tensiunea fata de imigranti.

Astfel, un grup de persoane au aruncat cu cocteiluri Molotov intr-un magazin cu produse alimentare romanesti din Arcilia, un district al Romei, si au scris sloganuri rasiste pe peretii acestuia.

"Suntem in Italia de 10 ani, iar fiul nostru Alex ni s-a alaturat in urma cu sapte", spune Petre Enache, in varsta de 47 de ani, proprietarul magazinului atacat. "Nepoata mea este italianca. Ce avem noi de-a face cu slavul acela care a bagat in spital acei oameni? Nimic. In mod clar, pentru unii nu este asa", subliniaza barbatul.

Romanul a anuntat ca intentioneaza sa il contacteze pe ambasadorul roman. "Acum vrem sa vorbim cu ambasadorul nostru sau cu un reprezentant al Parlamentului. Ne este teama si nimeni nu ne apara", a subliniat el.

Autoritatile italiene au lansat o ancheta pentru a identifica autorii atacului, insa avertizeaza ca este posibil sa nu se termine aici. "Ne temem ca ar putea exista si alte atacuri" in aceasta zona, admit anchetatorii.
Intr-un interviu acordat cotidianului Il Tempo, presedintele Partidului Identitatea Romaneasca (PIR) din Italia, Giancarlo Germani, a subliniat ca, printre victimele accidentului din statia de autobuz se aflau si trei romani. "In Lazio lucreaza legal circa 6.000 de romani. Printre acestia se aflau si cei trei care au fost raniti la Dragona, in accidentul rutier din statia de autobuz. Si ei, la fel ca italienii raniti, mergeau la munca, sunt persoane integrate perfect in societate", a explicat el.

Germani a subliniat ca opinia publica din Italia trebuie sa nu mai asocieze termenul de roman cu cel de rom: "Cand se vorbeste de romi nu este vorba de romani, in conditiile in care 80% dintre romii care traiesc in Italia sunt nascuti in aceasta tara, nu sunt romani". "Sunt multi romani care isi denunta conationalii care comit infractiuni, trebuie sa nu mai legam cuvantul rom de cuvantul roman", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.