Daca Barack Obama ar fi fost ales de intreg Pamantul, atunci ar fi castigat alegerile cu aproximativ 90% dintre voturi, cel putin asa arata sondajele de opinie din intreaga lume. Primul afro-american ales la Casa Alba a reusit sa tina la un loc milioane de oameni, indiferent de culoare, nationalitate sau religie. Carisma, culoarea sau radacinile keniene, ce anume i-a convins pe reporterii din intreaga lume sa declare: "Schimbarea a sosit in America?"
Joia in care Barack Obama a devenit presedintele Americii, a fost declarata sarbatoare nationala in Kenya. "Noi, oamenii din Kenya, suntem extrem de mandri de radacinile tale keniene," ii marturiseste presedintele Kenyei, Mwai Kibabi. "Acum suntem mult mai mandri ca suntem kenieni", ne spun Kris, Dan si Tindi, trei tineri africani, veniti in Romania (Sibiu) pentru studii.

Sigur, Sibiul nu are multe in comun cu Harvard-ul, si nu oricine are norocul sa fie numit Obama, insa ei se straduiesc si nu le este deloc usor sa traiasca printre oameni care mai pastreaza inca povara comunismului si ura fata de tigani. Desi nu au nimic in comun cu etnia rroma, sufera din plin din cauza ca cetatenii nostri isi inchid ochii si nu suporta nimic din ceea ce este diferit.

"Uneori te fac sa te simti ca un extraterestru. Am avut parte si de multe nepalceri. Si pot sa dau si exemple. Eu circuland cu mijloacele de transport, sunt inconjurat de oameni zi de zi. Si este inevitabil sa nu te atingi unul de altul. Ei, intr-o zi , urcand in autobuz m-am atins de o femeie. Dansa s-a uitat la mine, si si-a sters geaca, in locul unde am atins-o", povesteste Tindi Ndegwa, 24 de ani.

Tindi a venit in Romania in urma cu aproape doi ani, este in anul II la Facultatea de Arhitectura, desi bursier, trebuie sa lucreze pentru ca viata de student roman, nu este deloc usoara. "Primim lunar o bursa in valoare de 50 de dolari….din care sincer nu poti sa iti permiti sa traiesti, de asta am incercat sa ne gasim joburi."

Romania se transmite din generatie in generatie

Doi dintre cei trei studenti kenieni din Sibiu, Kris si Tindi, sunt frati, iar pentru ei alegerea facuta nu a fost deloc intamplatoare. Au venit aici indemnati de tatal lor, care a studiat economia la Bucuresti. Inca nu s-au obisnuit cu diferenta de temperatura si le lipseste Kenya, acolo unde oamenii sunt mai prietenosi, viata este mai ieftina si bineinteles, nu se pune problema diferentei de culoare. Insa nici tara noastra nu este atat de rea, timpul o sa decida, inca mai au multi ani de studiu, si nu este exclus ca pe viitor sa isi doreasca sa ramana aici.

Kris a venit primul, hotarat sa devina pilot, insa legislatia de la noi nu iti permite sa zbori decat daca intri in armata, iar armata nu este pentru el. Cand era mic si-a vazut bunicul murind de diabet, si-a promis atunci sa devina doctor, iar acum este unul dintre cei mai buni studenti ai Facultatii de Medicina din Sibiu. Aici il are alaturi pe Dan, celalalt student kenian, care se intampla sa ii fie si foarte bun prieten. Am zis doar "se intampla?" Ei, nu este chiar asa, spre deosebire de ceilalti studenti africani, kenienii sunt foarte uniti. Si-au infiintat chiar si o asociatie a carei pagina web, este foarte utila viitorilor studenti straini care vor sa se scolarizeze in Romania, dar si tuturor celor care vor sa afle lucruri interesante despre cultura africana. Fiecare a venit cu un motiv special la Sibiu. Medicinistii au auzit ca Sibiul este un oras frumos si civilizat, iar medicina se studiaza serios, cat despre Tindi.. "Un motiv ar fi fratele meu, si mai ales faptul ca prietena mea locuieste in Sibiu. Suficient , nu?"

Insa povestea lor nu incepe la Sibiu...

Povestea lor incepe la Pitesti, acolo unde timp de aproape un an au studiat limba romana, cerinta obligatorie pentru studentii cu bursa. "Sa traim in Pitesti a fost cea mai grea perioada din timpul petrecut pana acum in Romania. In primul rand conditiile din camin lasau foarte mult de dorit. Si nu ne placea sa locuim in camin. Nu am fost obisnuiti. Totusi trebuie sa adaug un lucru pozitiv si anume ca pt noi , studentii straini aveam in camere televizor si frigider, si eram mai privilegiati fata de ceilalti. Insa pe de alta parte aveam probleme cu persoanele de etnie rroma in special, care la orice pas ne jigneau. Nici in camin uneori nu ne simteam sigur. Am fost chiar amenintati de multe ori, si totul din cauza diferentei de culoare. Si totusi trebuie sa spun ca din punct de vedere social oamenii din Pitesti nu sunt atat de civilizati ca aceia din Sibiu. Este o foarte mare diferenta," isi amintesc baietii.

Aici au fost pusi pentru prima data -- fata in fata cu libertatea deplina, cu parintii peste multe, multe hotare, dar si langa studenti romani mai mult decat dornici sa le arate cum se distreaza lumea la noi. Au profitat din plin de viata la camin, de cluburi si de blonde, dar nu au uitat ca au venit la noi sa invete. Poate ca ar trbui sa le luam drept exemplu determinarea cu care isi conduc modul de viata. Pentru Kris nu conteaza daca petrecerea s-a terminat la cinci de dimineata, daca la sapte si-a pus alarma sa sune, la sapte este in picioare. Poate este o caracteristica a neamului, poate datorita acesteia Barack Obama a devenit cel mai puternic om din lume.

"...suntem mandri ca este kenian, ca este de aceeasi culoare ca si noi si ca devenit omul cel mai puternic de pe planeta..."

Despre omul care a aratat ca America este intr-adevar tara tuturor posibilitatilor au numai cuvinte de lauda, spera si ei in aceasta schimbare pe care toate lumea o asteapta, numai ca ei o simt mult mai aproape. "Sunt sigur ca omul acesta o sa schimbe intraga lume, numai in bine. Este capabil de foarte multe lucruri. Este un om destept , cu picioarele pe pamant si eu cred in el si in puterea lui de a schimba lumea. Eu chiar i-am trimis un email de felicitare. Sunt mandru si chiar daca era de alta natie, simteam la fel," Kris

"Eu eram convins ca o sa castige. A aratat intregii americi ca este un om drept si curajos. Si sunt sigur ca nu o sa dezamageasca in nici un fel populatia americii, indiferent de rasa," Dan

"Am fost foarte fericit cand m-am trezit dimineata si am vazut stirile. Cred ca este omul potrivit pentru o schimbare in bine. Si stiu ca o sa lupte pentru oprirea razboaielor din Irak si Afganistan si pentru drepturile oamenilor. Eu cred ca toti suntem egali si ar trebuie sa fim tratati ca atare. Si omul acesta o sa lupte pentru binele tuturor americanilor, si nu o sa dezavantajeze populatia de culoare alba din America, cum afirma unii. Si ce mai cred eu este ca va fi primul presedinte American care o sa intampine dificultati in a-si desfasura munca la Casa Alba. O sa aiba de trecut prin multe incercari si piedici. Dar o sa reuseasca," Tindi


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.