Fostul lider PD-L Salaj Viorel Stanca, avansat de presedintele Basescu la rangul de general, ii haituia pe ascultatorii Europei Libere si-si santaja informatorii cu deconspirarea.

Conform documentelor depuse de CNSAS la dosarul fostului lider PD-L Salaj Viorel Stanca, avansat in iunie 2007 de presedintele Traian Basescu la rangul de general de brigada in rezerva, principala actiune in care a fost implicat in anii ’80 fostul ofiter de Securitate era “Eterul”, adica “incadrarea informativa” a romanilor care aveau legaturi cu postul de radio Europa Libera.

Stanca a apelat, intr-un caz, pana si la santaj. “Se va analiza posibilitatea reactivarii lui “Marcu” (fost informator - n.red.); cu prilejul acestei contactari vor fi pregatite si materialele compromitatoare pe care le detinem in acest sens (poze in compania ofiterului, materiale scrise de “Marcu”, benzi inregistrate)”, scria Viorel Stanca intr-un document care privea instructajul unor informatori folositi in “Dosarul Problema Posturi de Radio Straine din Spatiul German (Europa Libera si Deusche Welle)”.

Cu alte cuvinte, daca “Marcu” refuza sa colaboreze, alti informatori, “Astor” si “Gelu”, erau indrumati sa-l ameninte cu deconspirarea. Dosarul CNSAS nu precizeaza daca respectivul santajat locuia atunci in München, sediul Europei Libere, sau urma sa plece in Germania.

Viorel Stanca a declarat pentru Cotidianul ca metoda santajarii surselor nu ar fi neobisnuita in munca de contrainformatii. “Asa se lucreaza peste tot in lume, in contraspionaj. Noi am fost chiar domni, in comparatie cu americanii sau rusii”, a spus Stanca. Principala misiune asumata de Stanca in actiunea “Eterul” era “incadrarea informativa” a tintei “Fred”, un vest-german care avea un atelier auto langa München si cunostea foarte multi angajati ai postului Europa Libera.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.